Sestavine

  • 350 g sladkega krompirja
  • 20 g ingverja
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 250 g puranjega fileja v kosu
  • 2 žlici arašidovega olja
  • sol
  • 1 žlička čilijevh kosmičev
  • 2 žlički začimbe garam masala
  • 2 žlički mlete kurkume
  • 350 ml kokošje juhe
  • 150 ml kokosovega mleka
  • 1 majhna konzerva čičerike (200 g)
  • 1 žlica limonovega soka
  • 1 žlička nastrgane limonove lupine
  • 1 mlada čebula

Uvod

Spomladansko vreme je res čudno. Čudiš se mu, ker je tako dolgo tako lepo. Potem pa te začudi, ko se zjutraj prebudiš v snegu. Ko začne deževati, čudi, ker včasih dežuje premalo, včasih pa preveč. In ko je spet lepo, se nam spet zdi čudno. Hm, smo spomladi čudni mi ali vreme?

Odgovor na to težko vprašanje je enolončnica s sladkim krompirjem, čičeriko in puranjim mesom. Naj bi bila sladka, a je (malo) pekoča, naj bi bila mesna (puranja), a je zelenjavna, naj bi bila iz konzerve (čičerika), a je osvežilna, naj bi bila indijska, a je zdaj naša. Čudno, ne. Tako kot vreme.

  • Kategorija: Pomlad, Zima
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
  • Priporočeno vino: Sauvignon reserve 2017, Tement
 
Postopek
1

Olupljeno čebulo, česen in ingver drobno sesekljamo. Sladki krompir olupimo in narežemo na večje kocke. Puranji file oplaknemo z mrzlo vodo, obrišemo do suhega in ga narežemo na manjše kocke.

2

V ponvi segrejemo olje in narezano meso opečemo na močni temperaturi. Začinimo ga s soljo in čilijevimi kosmiči ter poberemo iz ponve.

3

V ponev stresemo čebulo, česen in ingver ter vse skupaj stekleno opražimo. Dodamo narezani krompir, pražimo 1 minuto ter potresemo z garam masalo in kurkumo. Dolijemo juho in kokosovo mleko, zavremo in kuhamo pokrito na majhni temperaturi 15 minut.

4

Čičerko stresemo na cedilo, oplaknemo z mrzlo vodo in zamešamo v krompir. Dodamo pečeno meso in kuhamo še 5 minut. Enolončnico začinimo s soljo, limonovim sokom in lupino ter ščepcem sladkorja. Mlado čebulo narežemo na zelo tanke trakove in jo pred serviranjem potresemo po jedi.

Oceni