Ramstek, špecli, šalotka in ostrigarji
Sestavine
- 330 g moke
- 5 jajc
- 100 ml mineralne vode
- muškatni orešček
- 3 ramsteaki (a 180 g)
- 300 g kraljevih ostrigarjev (tržnica)
- 160 g šalotke
- 6 žlic repičnega ali arašidovega olja
- 6 žlic masla
- 1 1/2 žlice paradižnikove mezge
- 1 žlička kumine v zrnju
- 150 ml rdečega vina
- 150 ml goveje juhe
- 1 lovorov list
- 1 žlička balzamičnega kisa
- sladkor
- sol, črni poper
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 820 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura
- Priporočeno vino: Modri pinot 2015, Šumenjak
V posodi zmešamo moko, jajca in mineralno vodo. Začinimo s soljo in muškatnim oreščkom ter testo stepamo z leseno kuhalnico toliko časa, da nastanejo mehurčki. Pokritega pustimo počivati 30 minut.
Olupljeno šalotko narežemo na tanke kolobarje. V večji kozici segrejemo 2 žlici olja in 2 žlici masla ter pražimo šalotko na srednji temperaturi 3 do 5 minut oz. da porjavi. Vmešamo paradižnikovo mezgo, lovor in kumino ter pražimo 30 sekund. Dolijemo vino, malce pokuhamo in dolijemo še juho. Vse skupaj pustimo vreti 4 do 5 minut, da se omaka rahlo zgosti.
Ostrigarje narežemo na tanjše rezine. V ponvi segrejemo 2 žlici olja in 1 žlico masla, na hitro opražimo gobe na močni temperaturi ter jih solimo in popramo. Zamešamo jih v šalotkino omako in začinimo s soljo, poprom in sladkorjem. Pečico segrejemo na 160 stopinj.
V velikem loncu zavremo slano vodo in testo s pomočjo stiskalnice za špecle po porcijah stisnemo v vrelo vodo. Kuhamo 1 minuto, stresemo na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo in dobro odcedimo. V ponvi segrejemo 3 žlice masla, vanjo stresemo špecle in jih pražimo 3 do 5 minut. Pred serviranjem jih potresemo s peteršiljem.
V ponvi segrejemo 2 žlici olja in pečemo meso na vsaki strani na močni temperaturi 1 minuto. Pri tem jih solimo in popramo. Pečene steake položimo na alu folijo na pekač in jih postavimo v ogreto pečico za 6 do 7 minut. Nato jih vzamemo iz pečice, zavijemo v folijo in pustimo počivati 5 minut.
Meso narežemo na rezine in jih s špecli naložimo na ogrete krožnike. Prelijemo ga z omako, šalotkami in ostrigarji ter takoj serviramo.