Sestavine

  • 330 g moke
  • 5 jajc
  • 100 ml mineralne vode
  • muškatni orešček
  • 3 ramsteaki (a 180 g)
  • 300 g kraljevih ostrigarjev (tržnica)
  • 160 g šalotke
  • 6 žlic repičnega ali arašidovega olja
  • 6 žlic masla
  • 1 1/2 žlice paradižnikove mezge
  • 1 žlička kumine v zrnju
  • 150 ml rdečega vina
  • 150 ml goveje juhe
  • 1 lovorov list
  • 1 žlička balzamičnega kisa
  • sladkor
  • sol, črni poper
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja

Uvod

Če ste spekli - tukaj - rostbif, vam je zagotovo nekaj mesa še ostalo. Če vam domači kuža ne bo vsega pojedel, bo današnje kosilo še boljše od včerajšnjega. ”Ostanki” imajo, namreč, še tisti nadokus dobrega občutka, da smo spet nekaj privarčevali. Čeprav gredo glavne zasluge v tej jedi vseeno kombinaciji tekstur in okusov, ki pravzaprav sploh ne potrebujejo mesa. Toda, ker je ravno ostalo …

Nimate ”ostankov” rostbifa? Recite mesarju, da vam odreže debel kos ramsteka, ki bo nato za taljato....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 820 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
  • Priporočeno vino: Modri pinot 2015, Šumenjak
 
Postopek
1

V posodi zmešamo moko, jajca in mineralno vodo. Začinimo s soljo in muškatnim oreščkom ter testo stepamo z leseno kuhalnico toliko časa, da nastanejo mehurčki. Pokritega pustimo počivati 30 minut.

2

Olupljeno šalotko narežemo na tanke kolobarje. V večji kozici segrejemo 2 žlici olja in 2 žlici masla ter pražimo šalotko na srednji temperaturi 3 do 5 minut oz. da porjavi. Vmešamo paradižnikovo mezgo, lovor in kumino ter pražimo 30 sekund. Dolijemo vino, malce pokuhamo in dolijemo še juho. Vse skupaj pustimo vreti 4 do 5 minut, da se omaka rahlo zgosti.

3

Ostrigarje narežemo na tanjše rezine. V ponvi segrejemo 2 žlici olja in 1 žlico masla, na hitro opražimo gobe na močni temperaturi ter jih solimo in popramo. Zamešamo jih v šalotkino omako in začinimo s soljo, poprom in sladkorjem. Pečico segrejemo na 160 stopinj.

4

V velikem loncu zavremo slano vodo in testo s pomočjo stiskalnice za špecle po porcijah stisnemo v vrelo vodo. Kuhamo 1 minuto, stresemo na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo in dobro odcedimo. V ponvi segrejemo 3 žlice masla, vanjo stresemo špecle in jih pražimo 3 do 5 minut. Pred serviranjem jih potresemo s peteršiljem.

5

V ponvi segrejemo 2 žlici olja in pečemo meso na vsaki strani na močni temperaturi 1 minuto. Pri tem jih solimo in popramo. Pečene steake položimo na alu folijo na pekač in jih postavimo v ogreto pečico za 6 do 7 minut. Nato jih vzamemo iz pečice, zavijemo v folijo in pustimo počivati 5 minut.

6

Meso narežemo na rezine in jih s špecli naložimo na ogrete krožnike. Prelijemo ga z omako, šalotkami in ostrigarji ter takoj serviramo.

Oceni