Sestavine

  • 330 g pšenične moke
  • 70 g durum zdroba
  • 1/2 žličke soli
  • 4 jajca
  • 300 g buče maslenke
  • 3 stroki česna
  • 150 g rikote
  • 25 g mostarde (vloženo sadje z gorčico)
  • 40 g naribanega parmezana
  • črni poper
  • sol
  • 150 g slanega masla
  • 50 g pistacij
  • 6 amaretto piškotov
  • parmezan v kosu

Uvod

Prav mu je! Zakaj pa se je prostovoljno javil. ”Danes jaz kuham kosilo!” Logično, da je pograbila, rekla: ”Super,” in odšla na novoletne nakupe. Potem pa je, kot ponavadi, prepozno začel, in ko se mu je mudilo, je šlo vse, nič novega, narobe. Spregledal je, da se mora buča dolgo peči, mandljeve amarettije je sredi največje predbožične gneče našel šele v četrti trgovini tretjega blagovnega centra, in potem je nagajal še ročni strojček za testenine, tako da je bil vesel, ko je poklicala. ”Oprosti, malo zamujam, upam, da ni že kuhano …”

Testo za testenine je spet zavil v folijo, nadev pospravil v hladilnik in se lotil - solate. ”Nič ne diši … Kaj pa bo?” je vprašala že z vrat, ko je sedla pred veliko skledo motovilca s trdo kuhanim jajcem, pa rekla: ”Tudi predjed si naredil! Priden!”

Ravioli so bili potem za večerjo. ”Glavno je, da so ti uspeli,” ga je potolažila....

  • Kategorija: On zanjo, Zima
  • Količina: 48 kom
  • Zahtevnost: Zahtevno
  • Čas priprave: 2 uri
  • Priporočeno vino: Malvazija amfora 2015, Rojac
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 160 stopinj. Bučo olupimo in narežemo na 3 cm velike kose. Na pekač naložimo narezano bučo in česen v lupini, pokrijemo z alu folijo in postavimo v pečico za 45 minut. Nato jo odkrijemo, zmanjšamo temperaturo na 140 stopinj in pečemo še 30 minut. Pečeno bučo ohladimo.

2

Na veliki leseni deski zmešamo moko, durum in sol, oblikujemo v hribček in v sredino naredimo vdolbino. Vanjo ubijemo jajca, jih z vilico rahlo premešamo in od strani postopoma vmešamo moko. Vse skupaj zgnetemo v gladko testo.

3

Nato leseno desko ponovno pomokamo in testo gnetemo še 5 minut. Zavijemo ga v prozorno folijo in postavimo v hladilnik za najmanj 30 minut.

4

Za nadev gladko zmiksamo pečeno bučo, olupljeni pečeni česen, rikoto, parmezan in vloženo sadje. Krepko začinimo s soljo in sveže mletim poprom.

5

Testo tanko razvaljamo s pomočjo stroja za pripravo testenin na širino 10 cm. Na plast testa enakomerno razporedimo po žličko nadeva za velikost raviolov 5 x 5 cm. Pokrijemo z drugo plastjo testa, potlačimo okrog nadeva do robov, z nožem razrežemo raviole in jim robove potlačimo z vilicami. Če imamo poseben model za raviole, gre hitreje.
Iz testa, ki ostane, naredimo rezance, jih posušimo in shranimo v neprodušni posodi.

6

Tako pripravljene raviole polagamo na peki papir, jih malce pomokamo in do kuhanja pokrijemo z vlažno kuhinjsko krpo. Če ne bomo skuhali celotne količine, jih naložimo na pladenj, prekrit z alu folijo ter postavimo v zamrzovalnik.

7

Maslo raztopimo v kozici in segrevamo toliko časa, da rahlo porjavi. Piškote grobo zdrobimo. Parmezan v kosu naribamo. Pistacije grobo sesekljamo.

8

V velikem loncu segrejemo slano vodo, vanjo stresemo raviole (7 do 9 kom na osebo) in kuhamo 2 minuti. Nato jih temeljito odcedimo. Na ogrete krožnike naložimo kuhane raviole, jih prelijemo z rjavim maslom ter potresemo s pistacijami in piškoti. V posebni skodelici serviramo tudi naribani parmezan.

Oceni