Ravioli z zeleno, por in tartufi
Sestavine
- 400 g gomoljne zelene
- sol
- 170 g masla
- 210 g moke
- 5 rumenjakov
- 2 žlici oljčnega olja
- 25 ml vode
- 250 g pora
- 75 ml belega vina
- 150 ml zelenjavne juhe
- 125 ml sladke smetane
- sveže mleti poper
- muškatni orešček
- 40 g svežih črnih tartufov

Uvod
- Kategorija: Jesen
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 1 ura 30 minut
- Priporočeno vino: Modri pinot 2013, Ščurek
Rumenjake, 200 g moke, olje, sol in vodo zmešamo ter gnetemo z rokami toliko časa, da je testo gladko in voljno. Zavijemo ga v prozorno folijo in postavimo v hladilnik za 30 minut.
Zeleno olupimo, narežemo na majhne kocke in kuhamo pokrito v slani vodi 20 minut. Vodo odlijemo in zeleno zmiksamo s 75 g masla v blenderju v gladki pire. Solimo in ohladimo.
Por očistimo in narežemo na kolobarje. V loncu segrejemo 20 g masla in pražimo por na majhni temperaturi 2 minuti. Potresemo s preostalo moko in dolijemo vino. Malce pokuhamo ter dolijemo še smetano in juho. Kuhamo pokrito na majhni temperaturi 8 minut. Začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Kuhani por pretlačimo s paličnim mešalnikom ali v blenderju ter pire pretlačimo še skozi cedilo.
Testo tanko razvaljamo in s kovinskim obodom izrežemo kroge s premerom 8 cm. V sredino kroga položimo žličko pireja zelene, rob do polovice kroga s prstom navlažimo z mrzlo vodo, prepognemo v polkrog in robove stisnemo. Tako pripravimo 20 do 25 raviolov.
Preostalo maslo počasi segrevamo v kozici do svetlo rjave barve. Kozico odstavimo s štedilnika in v maslo naoblamo tartufe. Premešamo in pustimo stati do serviranja.
Porovo kremo previdno segrejemo. Raviole kuhamo v slani vodi 2 do 3 minute in jih stresemo na cedilo. Na ogrete krožnike damo porovo kremo in nanjo raviole. Prelijemo z maslom s tartufi ter takoj postrežemo.