Sestavine

  • FIŽOLOV RATATUJ
  • 1 konzerva belega fižola (200 g)
  • 1 melancan (300 g)
  • 300 g zelenega širokega fižola
  • 300 g rumenega ozkega fižola
  • 400 g zrelega paradižnika
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 1 manjša čebula
  • 2 stroka česna
  • sol, poper
  • sladkor
  • 6 vejic svežega origana
  • MESNI RAŽNJIČI
  • 4 kom ražnjičev (jagnječji ali telečji)
  • 1 žlička kamut popra
  • 1/2 žličke čilijevih kosmičev
  • 1 žlička semen orientalske kuminew
  • 1 žlička koriandrovih semen
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 1 limeta

Uvod

Priznamo! Jagnječje ražnjiče smo ‘našli’ pri mesarju. Toda vseeno je bil odločilen obisk tržnice. Ko je izbira fižola tako pisana, po barvi, obliki, velikosti, okusu in, žal tudi, ceni, potem je čas za ragu iz čim več vrst. Ker na ta način iz fižola nastane ratatuj! Čim več jih bo pomagalo ustvariti stročji ‘pasulj’, tem, manj bo pomembno, ali ste tudi vi imeli srečo pri mesarju. Točno, če niso jagnječji, so ražnjiči lahko tudi telečji, svinjski, piščančji ali celo divjačinski. Fižolov ratatuj ima vse enako rad....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 512 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
  • Priporočeno vino: Red classic 2021, Krapež
 
Postopek
1

Kamut poper, čilijeve kosmiče, kumin in koriander fino zdrobimo v možnarju. Dodamo limetin sok in oljčno olje, dobro premešamo ter začinimo s soljo in poprom. S tako pripravljeno marinado premažemo ražnjiče in pokrite s prozorno folijo mariniramo najmanj 1 uro.

2

Jajčevec narežemo na 1 cm velike kocke, ki jih potresemo z 1 žličko soli in pustimo stati 10 minut. Nato jih osušimo s kuhinjskim papirjem. Čebulo in česen drobno sesekljamo.

3

Paradižnik blanširamo v vreli vodi 30 sekund, prelijemo z mrzlo vodo in olupimo. Narežemo ga na 1 cm velike kocke.

4

Obe vrsti fižola očistimo, narežemo na manjše kose in blanširamo v vreli soljeni vodi 5 minut. Stresemo ga na cedilo in prelijemo z mrzlo vodo. Fižol iz konzerve stresemo na cedilo, oplaknemo z vodo in odcedimo.

5

V veliki ponvi segrejemo olje in kocke jajčevca svetlo rjavo opečemo na srednji vročini. Dodamo čebulo in česen ter ju stekleno opražimo. Vmešamo narezani paradižnik, začinimo s soljo in poprom ter dušimo na majhni vročini 5 minut.

6

V ponev stresemo blanširani in beli fižol, dolijemo 7 žlic vode in kuhamo na majhni vročini 10 minut. Ratatuj začinimo s soljo, sveže mletim poprom in ščepcem sladkorja. Pred serviranjem vanj zamešamo še lističe origana.

7

Žar segrejemo in rešetke rahlo naoljimo. Nanje naložimo ražnjiče in jih pečemo 8 do 10 minut. Še vroče serviramo na fižolovem ratatuju.

Oceni