Ražnjiči na fižolovem ratatuju
Sestavine
- FIŽOLOV RATATUJ
- 1 konzerva belega fižola (200 g)
- 1 melancan (300 g)
- 300 g zelenega širokega fižola
- 300 g rumenega ozkega fižola
- 400 g zrelega paradižnika
- 4 žlice oljčnega olja
- 1 manjša čebula
- 2 stroka česna
- sol, poper
- sladkor
- 6 vejic svežega origana
- MESNI RAŽNJIČI
- 4 kom ražnjičev (jagnječji ali telečji)
- 1 žlička kamut popra
- 1/2 žličke čilijevih kosmičev
- 1 žlička semen orientalske kuminew
- 1 žlička koriandrovih semen
- 4 žlice oljčnega olja
- 1 limeta

Uvod
- Kategorija: Poletje
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 512 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 45 minut
- Priporočeno vino: Red classic 2021, Krapež
Kamut poper, čilijeve kosmiče, kumin in koriander fino zdrobimo v možnarju. Dodamo limetin sok in oljčno olje, dobro premešamo ter začinimo s soljo in poprom. S tako pripravljeno marinado premažemo ražnjiče in pokrite s prozorno folijo mariniramo najmanj 1 uro.
Jajčevec narežemo na 1 cm velike kocke, ki jih potresemo z 1 žličko soli in pustimo stati 10 minut. Nato jih osušimo s kuhinjskim papirjem. Čebulo in česen drobno sesekljamo.
Paradižnik blanširamo v vreli vodi 30 sekund, prelijemo z mrzlo vodo in olupimo. Narežemo ga na 1 cm velike kocke.
Obe vrsti fižola očistimo, narežemo na manjše kose in blanširamo v vreli soljeni vodi 5 minut. Stresemo ga na cedilo in prelijemo z mrzlo vodo. Fižol iz konzerve stresemo na cedilo, oplaknemo z vodo in odcedimo.
V veliki ponvi segrejemo olje in kocke jajčevca svetlo rjavo opečemo na srednji vročini. Dodamo čebulo in česen ter ju stekleno opražimo. Vmešamo narezani paradižnik, začinimo s soljo in poprom ter dušimo na majhni vročini 5 minut.
V ponev stresemo blanširani in beli fižol, dolijemo 7 žlic vode in kuhamo na majhni vročini 10 minut. Ratatuj začinimo s soljo, sveže mletim poprom in ščepcem sladkorja. Pred serviranjem vanj zamešamo še lističe origana.
Žar segrejemo in rešetke rahlo naoljimo. Nanje naložimo ražnjiče in jih pečemo 8 do 10 minut. Še vroče serviramo na fižolovem ratatuju.