Sestavine

  • 400 g rdeče blitve
  • 10 žlic oljčnega olja
  • 5 strokov česna
  • 70 g čebule
  • 1 bio limona
  • 4 vejice svežega origana
  • 300 g slivovega paradižnika Lušt
  • 2 žlici zelenih oliv
  • 2 vejici bazilike
  • sol, poper
  • kajenski poper
  • 5 velikih lignjev
  • 100 g koruzne moke
  • 1 žlička sušenega origana
  • olje za cvrenje

Uvod

Seveda jemo z očmi! In teh ne nasitijo le oblike, temveč tudi barve. Hrana mora biti pisana, živahna, vesela; če ni, je, namreč, črno-bela. Zato je pomembno, da je blitva rdeča, čeprav je ta jed tako dobra, da ne bi bila slaba niti z zeleno blitvo. Ker pa je ta ”rezervirana” za razkuhano družbo s krompirjem in oljčnim oljem ob dalmatinski ribi z žara, je rdeča blitva še toliko večja šola okusov. Za zelenjavo je zelo pomembno, da ni ubita! In mrtva je, ko ni barvita! Torej?

Seveda pa niso le barve; oziroma, barvita ni le blitva, temveč tudi njena družba, vključno z začimbami. Tako se kuha; da se veselimo vsi, hrana in mi.

P.s. Ko je (rdeča) blitva tako dobra, je ona glavna, zato so masleni krompir in v koruzni moki ocvrti lignji (ti pa naj bodo dalmatinski) njena priloga....

  • Kategorija: Jesen, Poletje
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 35 minut
  • Priporočeno vino: Malvazija 2019, Klabjan
 
Postopek
1

Blitvi odrežemo stebla in liste narežemo na 5 cm velike kose. Stebla po dolgem prerežemo na polovico ali celo na tri dele, če so široka. Nato jih narežemo na 6 cm velike kose.

2

Olupljeni česen narežemo na tanke rezine. Olupljeno čebulo drobno seekljamo. Limonino lupino narežemo na 1 cm dolge trakove in jo nato stisnemo. Paradižnike narežemo na 1 cm velike kocke.

3

V široki ponvi segrejemo 2 žlici olja in med mešanjem pražimo narezana blitvina stebla na močni vročini 4 minute. Dodamo blitvine liste in pražimo na srednji vročini 3 minute, da listi upadejo. Začinimo s soljo in pporom, stresemo v večjo skledo in pokrijemo s krožnikom.

4

Ponev obrišemo s papirjem in v njej na srednji vročini segrejemo 6 žlic olja.Dodamo čebulo, česen, limonino lupino in origano ter dušimo na majhni vročini 8 do 10 minut, da se čebula zmehča in rahlo porjavi.

5

Dodamo narezane paradižnike ter krepko začinimo s soljo, sveže mletim črnim poprom in kajenskim poprom. Vse skupaj kuhamo na srednji vročini še 5 do 7 minut. V paradižnikovo omako zamešamo dušeno blitvo in olive ter kuhamo še nekaj minut. Ponev odstavimo s štedilnika in pokrijemo.

6

Očiščene lignje narežemo na 1,5 cm široke trakove. V globokem krožniku zmešamo koruzno moko, sušeni origano in 1/2 žličke soli. V širokem loncu segrejemo olje na 160 stopinj. Lignje povaljamo v koruzni moki, jo rahlo otresemo in nato v olje stresemo polovico lignjev. Cvremo jih do svetlo rjave barve in odcedimo na papirnati brisači. Postopek cvrenja ponovimo še s preostalimi lignji.

7

Blitvo naložimo v ogreta krožnika in serviramo z ocvrtimi lignji ter po želji s kuhanim maslenim krompirjem ali hrustljavo bageto.

Oceni