Rdeča blitva, paradižnik in olive
Sestavine
- 400 g rdeče blitve
- 10 žlic oljčnega olja
- 5 strokov česna
- 70 g čebule
- 1 bio limona
- 4 vejice svežega origana
- 300 g slivovega paradižnika Lušt
- 2 žlici zelenih oliv
- 2 vejici bazilike
- sol, poper
- kajenski poper
- 5 velikih lignjev
- 100 g koruzne moke
- 1 žlička sušenega origana
- olje za cvrenje

Uvod
- Kategorija: Jesen, Poletje
- Količina: 2 osebi
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 35 minut
- Priporočeno vino: Malvazija 2019, Klabjan
Blitvi odrežemo stebla in liste narežemo na 5 cm velike kose. Stebla po dolgem prerežemo na polovico ali celo na tri dele, če so široka. Nato jih narežemo na 6 cm velike kose.
Olupljeni česen narežemo na tanke rezine. Olupljeno čebulo drobno seekljamo. Limonino lupino narežemo na 1 cm dolge trakove in jo nato stisnemo. Paradižnike narežemo na 1 cm velike kocke.
V široki ponvi segrejemo 2 žlici olja in med mešanjem pražimo narezana blitvina stebla na močni vročini 4 minute. Dodamo blitvine liste in pražimo na srednji vročini 3 minute, da listi upadejo. Začinimo s soljo in pporom, stresemo v večjo skledo in pokrijemo s krožnikom.
Ponev obrišemo s papirjem in v njej na srednji vročini segrejemo 6 žlic olja.Dodamo čebulo, česen, limonino lupino in origano ter dušimo na majhni vročini 8 do 10 minut, da se čebula zmehča in rahlo porjavi.
Dodamo narezane paradižnike ter krepko začinimo s soljo, sveže mletim črnim poprom in kajenskim poprom. Vse skupaj kuhamo na srednji vročini še 5 do 7 minut. V paradižnikovo omako zamešamo dušeno blitvo in olive ter kuhamo še nekaj minut. Ponev odstavimo s štedilnika in pokrijemo.
Očiščene lignje narežemo na 1,5 cm široke trakove. V globokem krožniku zmešamo koruzno moko, sušeni origano in 1/2 žličke soli. V širokem loncu segrejemo olje na 160 stopinj. Lignje povaljamo v koruzni moki, jo rahlo otresemo in nato v olje stresemo polovico lignjev. Cvremo jih do svetlo rjave barve in odcedimo na papirnati brisači. Postopek cvrenja ponovimo še s preostalimi lignji.
Blitvo naložimo v ogreta krožnika in serviramo z ocvrtimi lignji ter po želji s kuhanim maslenim krompirjem ali hrustljavo bageto.