Sestavine

  • 4 manjše rdeče pese
  • 1 žlica stopljenega masla
  • 1 kiselkasto jabolko
  • 4 žlice belega vinskega kisa
  • 6 žlic orehovega ali pistacijevega olja
  • 1 žlička medu
  • sol, sveže mleti poper
  • 200 g dimljene skuše
  • sveža krebuljica ali peteršilj

Uvod

Skrivnost dobre gospodinje ali gospodinjca je v tem, da sta vedno pripravljena. Velikokrat ne veš, kdaj bo pozvonilo. In ko se ne spodobi šelesteti z vrečkami, v katerih so slano pecivo, otroški smokiji in študentske malice. Zato pa imamo hladilnike!

Peso smo pripravili že pred dnevi in pripravljena je čakala svojo priložnost. Jabolka so jeseni vselej v ozimnici, ribo pa so podimili ravno zato, da jo bomo mi lahko kadarkoli uporabili.

Zato gre na koncu le zato, kateri krožnik boste izbrali in kako boste ”karpačo” zložili nanj. Vi boste to, seveda, naredili lepše kot na sliki....

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 15 minut (+ 1 ura za pečenje)
  • Priporočeno vino: Laški rizling 2011, Marof
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Vsak gomolj rdeče pese premažemo z maslom, rahlo solimo in zavijemo v alu folijo. Pečemo jih na rešetki v sredini pečice 1 uro. Ohlajeno peso olupimo in narežemo na tanke rezine.

2

Jabolko razrežemo na štiri dele, izrežemo pečke in jo narežemo na majhne kocke. Iz kisa, 2 žlic vode, olja, soli in popra zmešamo marinado. Skušo očistimo (odstranimo kožo in morebitne kosti) in narežemo na manjše kose.

3

Na krožnike naložimo rezine rdeče pese, prelijemo z jabolčno marinado in na vrh naložimo kose skuše. Okrasimo z lističi krebuljice. Zraven ponudimo hrustljavo bageto.

Oceni