Rdeča pesa, leča in hruška
Sestavine
- 700 g majhne rdeče pese
- sol, poper
- 3 žlice oljčnega olja
- 2 stroka česna
- 2 lovorova lista
- 150 g rjave leče
- 80 g rdeče čebule
- 3 žličke dijon gorčice
- 4 žlice rdečega vinskega kisa
- 40 g ajdove kaše
- 2 majhni zreli hruški
- 2 žlici limonovega soka
- šopek rukole
- 200 g feta sira

Uvod
- Kategorija: Poletje
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 498 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 30 minut
Rdečo peso skuhamo do mehkega v soljeni vodi in jo rahlo ohladimo. Nato jo olupimo in narežemo na krhlje ali poljubno velike kose.
Medtem olupljeni česen sploščimo z rezilom noža. Zavremo 400 ml vode, dodamo lečo, česen in lovor ter lečo skuhamo do mehkega na majhni vročini. Kuhano lečo stresemo na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo, pustimo odcediti in pri tem shranimo vodo od kuhanja.
Čebulo narežemo na majhne kocke, jo na cedilu prelijemo z vrelo vodo in odcedimo. V skodeli z metlico gladko zmešamo gorčico, kis, 3 žlice mrzle vode, olje in sol. V marinado zamešamo narezano peso in čebulo ter pustimo stati najmanj 30 minut.
Ajdovo kašo zlato rjavo opražimo v ponvi brez maščobe in ohladimo. Rukoli odstranimo peclje. Hruški razrežemo na četrtine, odstranimo peške, narežemo na krhlje in pokapljamo z limonovim sokom.
V rdečo peso zamešamo kuhano lečo in dodamo nekaj žlic lečine vode. Dno krožnikov potresemo z rukolo, nanjo naložimo rdečo peso z lečo in hruške ter potresemo z zdrobljeno feto in hrustljavo ajdovo kašo.