Sestavine

  • 700 g majhne rdeče pese
  • sol, poper
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 2 stroka česna
  • 2 lovorova lista
  • 150 g rjave leče
  • 80 g rdeče čebule
  • 3 žličke dijon gorčice
  • 4 žlice rdečega vinskega kisa
  • 40 g ajdove kaše
  • 2 majhni zreli hruški
  • 2 žlici limonovega soka
  • šopek rukole
  • 200 g feta sira

Uvod

Ni res, da je solata poleti le za kosilo! To oglašujejo le tisti, ki potem zvečer hočejo meso … Kaj res ne gre brez? Rdeča pesa v tej solati ne odgovarja pritrdilno le glede (ne)mesa, temveč tudi glede večerje. Kajti brez dvoma mora biti poletno kosilo, potem ko je vsako poletje najbolj vroče doslej, lahko. Lahke pa niso le solate, za kar je v Šoli okusov dokazov dovolj. Ampak po lahkem kosilu tudi večerja ne sme biti težka, saj jo čaka vroče spanje. Torej? Kuhano rdečo peso se da v poletni mesečini mirno zamenjati za meso, če ji dodamo takšno zemeljsko polno, bogato in pestro družbo, v kateri hruške skrbijo za solatno sočnost (v ustih), ovčja feta za drobljivo mazljivost (na jeziku) in aromatični preliv z lečo za zadovoljno sitost (v trebuhu).

P.s. Seveda pa je ta večerna solata poleti lahko tudi za kosilo....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 498 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 30 minut
 
Postopek
1

Rdečo peso skuhamo do mehkega v soljeni vodi in jo rahlo ohladimo. Nato jo olupimo in narežemo na krhlje ali poljubno velike kose.

2

Medtem olupljeni česen sploščimo z rezilom noža. Zavremo 400 ml vode, dodamo lečo, česen in lovor ter lečo skuhamo do mehkega na majhni vročini. Kuhano lečo stresemo na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo, pustimo odcediti in pri tem shranimo vodo od kuhanja.

3

Čebulo narežemo na majhne kocke, jo na cedilu prelijemo z vrelo vodo in odcedimo. V skodeli z metlico gladko zmešamo gorčico, kis, 3 žlice mrzle vode, olje in sol. V marinado zamešamo narezano peso in čebulo ter pustimo stati najmanj 30 minut.

4

Ajdovo kašo zlato rjavo opražimo v ponvi brez maščobe in ohladimo. Rukoli odstranimo peclje. Hruški razrežemo na četrtine, odstranimo peške, narežemo na krhlje in pokapljamo z limonovim sokom.

5

V rdečo peso zamešamo kuhano lečo in dodamo nekaj žlic lečine vode. Dno krožnikov potresemo z rukolo, nanjo naložimo rdečo peso z lečo in hruške ter potresemo z zdrobljeno feto in hrustljavo ajdovo kašo.

Oceni