Rdeča pesa s čebulo, basmati riž
Sestavine
- 200 g basmati riža
- 2 lovorova lista
- 6 zrn kardamoma
- 6 poprovih zrn
- 1 cimetova palčka
- 2 nageljnovi žbici
- ščepec kumine
- 6 majhnih gomoljev rdeče pese
- 2 srednje veliki čebuli
- 2 stroka česna
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 žlička koriandrovih semen
- 100 g jogurta
- sveži koriander

Rdečo peso naložimo v lonec, dolijemo vodo, solimo in zavremo. Pokrito kuhamo na majhni temperaturi 20 minut (čas kuhanja je odvisen od velikosti gomoljev). Kuhano peso odcedimo, rahlo ohladimo in olupimo.
Riž stresemo v skodelo in ga trikrat oplaknemo s toplo vodo. V lonec stresemo odcejeni riž, lovor, rahlo zdrobljeni kardamom, poprova zrna, cimet, nageljnovi žbici in kumino ter dolijemo toliko vode, da sega 2 cm nad riž, in zavremo. Solimo, pokrijemo in kuhamo na majhni temperaturi 10 minut.
Olupljeni česen narežemo na tanke rezine. Čebulo razrežemo na četrtine in nato na 3 mm debele rezine. V kozici segrejemo olje in narezano čebulo pražimo na majhni temperaturi do zlato rjave barve. Nekaj minut pred koncem dodamo še narezani česen in koriandrova semena. Vse skupaj začinimo s soljo in poprom.
Kuhano rdečo peso razrežemo na četrtine,jo stresemo v ponev s čebulo in rahlo segrejemo. Kuhani riž razrahljamo z vilicami. Na ogreta krožnika naložimo riž, čebulo in rdečo peso, dodamo jogurt in postresemo s koriandrovimi lističi.