Sestavine

  • 200 g basmati riža
  • 2 lovorova lista
  • 6 zrn kardamoma
  • 6 poprovih zrn
  • 1 cimetova palčka
  • 2 nageljnovi žbici
  • ščepec kumine
  • 6 majhnih gomoljev rdeče pese
  • 2 srednje veliki čebuli
  • 2 stroka česna
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 žlička koriandrovih semen
  • 100 g jogurta
  • sveži koriander

Uvod

Ker ste v Šoli okusov, vam bo všeč. Če ne bi bili, vam ne bi bilo … Kuhana rdeča pesa, malo hrustljave čebule, veliko koriandra, spodaj pa basmati riž, ki je suh tudi z omako, kaj šele brez. Ne sliši se dobro, kajne. Toda, prave omake sicer res ni, a zato so pravi okusi!

Mnogi pravijo: ”Rdeče pese ne jem!” Nič manj jih koriandra niti poduhati noče. Čebulo bi morda še prenesli, a tukaj je je preveč … Vsem pa nekaj manjka. Če ne omake, pa mesa. Razen, če ste tukaj. Ker to je šola okusov!...

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Rdečo peso naložimo v lonec, dolijemo vodo, solimo in zavremo. Pokrito kuhamo na majhni temperaturi 20 minut (čas kuhanja je odvisen od velikosti gomoljev). Kuhano peso odcedimo, rahlo ohladimo in olupimo.

2

Riž stresemo v skodelo in ga trikrat oplaknemo s toplo vodo. V lonec stresemo odcejeni riž, lovor, rahlo zdrobljeni kardamom, poprova zrna, cimet, nageljnovi žbici in kumino ter dolijemo toliko vode, da sega 2 cm nad riž, in zavremo. Solimo, pokrijemo in kuhamo na majhni temperaturi 10 minut.

3

Olupljeni česen narežemo na tanke rezine. Čebulo razrežemo na četrtine in nato na 3 mm debele rezine. V kozici segrejemo olje in narezano čebulo pražimo na majhni temperaturi do zlato rjave barve. Nekaj minut pred koncem dodamo še narezani česen in koriandrova semena. Vse skupaj začinimo s soljo in poprom.

4

Kuhano rdečo peso razrežemo na četrtine,jo stresemo v ponev s čebulo in rahlo segrejemo. Kuhani riž razrahljamo z vilicami. Na ogreta krožnika naložimo riž, čebulo in rdečo peso, dodamo jogurt in postresemo s koriandrovimi lističi.

Oceni