Sestavine

  • 4 fileji rdeče šarenke s kožo (a 180 g)
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • 1 žlica narezanega kopra
  • 1 žlica sesekljanega koriandra
  • 1 limeta
  • 2 žlički dijon gorčice
  • solni cvet
  • 8 žlic oljčnega olja
  • 2 žlički koriandrovih semen
  • 1 žlička čilijevih kosmičev
  • 800 g srednje velikega krompirja
  • 2 majhna avokada

Uvod

Slovensko kuhinjo je prevečkrat strah zelišč, začimb, okusov, ki jih ne najdemo v goveji juhi in potici … Nova slovenska kuhinja mora zato iskati prav v tej smeri. Saj ima na voljo tako dobre sestavine, da je res škoda, če so vselej v isti družbi.

Zato smo vzeli Goričarjevo rdečo šarenko in jo dali tako kot ponavadi za deset minut v pečico. A ob njej ni bil le krompir, na njej ni bilo le olivno olje in začinjal je ni le peteršilj. Avokado in postrv? Zakaj pa ne! Zeliščni posip iz koriandra, kopra, čilija? Seveda! Je dobro? Pa še kako!...

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 625 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Priporočeno vino: Malvazija 2017, Vinogradi Fon
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 220 stopinj. Pekač prekrijemo s peki papirjem. Koriandrova semena v možnarju drobno zmeljemo. Zmešamo jih s 4 žlicami olja, 1 žličko solnega cveta in čilijevimi kosmiči. Krompir olupimo in narežemo na 2 cm debele krhlje. Zmešamo jih z začimbnim oljem, stresemo na pekač in postavimo v sredino pečice za 40 minut.

2

Za zeliščno olje vsa zelišča drobno sesekljamo. Nastrgamo limetino lupino ter nato limeto stisnemo. V posodi zmešamo preostalo olje, gorčico, nastrgano limetino lupino, 1 žličko solnega cveta in zelišči.

3

Ribje fileje povprek prerežemo na polovico in jih po mesni strani premažmo z zeliščnim oljem. Avokado olupimo, odstranimo peško, narežemo na manjše kose in pokapljamo z limetinim sokom.

4

Po 30 minutah pečenja na pekač naložimo ribje fileje in avokado ter pečemo do konca. Pred serviranjem potresemo s svežim koprom.

Oceni