Sestavine

  • 1 glava rdečega zelja
  • 2 majhni jabolki
  • 125 ml pomarančnega soka
  • 250 ml rdečega vina
  • 2 cimetovi palčki
  • 5 nageljnovih žbic (klinčkov)
  • sol, sveže mleti poper
  • 2 žlici repičnega olja
  • 2 žlici rjavega sladkorja
  • 4 žlice vloženih brusnic (marmelada ali kompot)

Uvod

Račka se je predolgo pekla in je izsušena. Cmoki so predolgo plavali in so razpadli. Zelje pa se je predolgo kuhalo in je mrtvo. Spet ta november in to martinovanje ... Zato smo zelje skuhali tako, da je še živo! Ker ni bistvo le, kako dolgo se je kuhalo, temveč tudi s - kom!...

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut (+ čas za mariniranje)
 
Postopek
1

Rdeče zelje razrežemo na štiri dele, izrežemo trdi kocen in ga narežemo na zelo tanke trakove. Jabolko naribamo.

2

Zmešamo marinado iz 125 ml rdečega vina, pomarančnega soka, 1 žlice rjavega sladkorja, 1 žličke soli, cimeta in klinčkov. V posodi zmešamo narezano zelje, jabolko in marinado, pokrijemo s prozorno folijo in postavimo v hladilnik preko noči.

3

Naslednji dan v širokem loncu segrejemo olje, dodamo žlico rjavega sladkorja, karameliziramo in zalijemo s preostalim vinom. Malce pokuhamo in vmešamo zelje z marinado vred.

4

Kuhamo na majhni temperaturi 15 do 20 minut. Začinimo s soljo in poprom ter vmešamo brusnice.

Oceni