Polnjene paprike in lečina solata
Sestavine
- 80 g toasta
- 1 strok česna
- 1 strok čilija
- 30 g pinjol
- 9 žlic oljčnega olja
- 50 g izkoščičenih datljev
- 70 g feta sira
- 1 jajce
- 1 žlička sladke mlete paprike
- 4 podolgovate paprike
- 2 vejici timijana
- 2 vejici rožmarina
- 70 g rdeče leče
- 2 zreli paradižnik
- 1 velika šalotka
- 3 vejice bazilike
- 1 žlička sladkorja
- 3 do 4 žlice belega vinskega kisa
- sol kajenski poper

Uvod
Seveda, ni dvoma, čez klasične polnjene paprike, kakršne nas je naučila kuhati mama, njo pa njena, njo pa …, jih ni. Gosta paradižnikova omaka, mesnate in velike paprike, nadev iz mletega mesa in riža, da se sline cedijo. Poleti, ker so paprike domače, pozimi, ker hrana za dušo najbolj pogreje. Jed, ki se je ne moremo naveličati!
Res? Mar ni čar polnjenih paprik ravno v tem, ker jih jemo poredkoma, ob posebnih priložnostih in v določenem (letnem) času? Bi jih imeli še tako radi, če bi bile na mizi vsak četrtek? In, kaj pa naj s paprikami tisti, ki ne jejo mesa?
Vseeno pa ta recept ni zamenjava za klasične polnjene paprike. Nočemo se jim odpovedati! A hkrati si želimo napolniti tudi podolgovate paprike, saj jih je preveč, da bi bile le za ajvar, nočemo spet mesa, saj brezmesno kosilo ni le za vegetarijance, poletno vročino pa še bolj kot znani okusi gasijo drugačni, nenavadni, živahni in poskočni. Poskusite, torej, s pinjolami, feto, datlji, sladko papriko in solato iz leče!
- Kategorija: Poletje
- Količina: 2 osebi
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 1 ura 15 minut
V veliki posodi zavremo slano vodo, vanjo položimo paprike in kuhamo 4 minute. Prelijemo jih z mrzlo vodo in pustimo rahlo ohladiti. Nato vsako po dolgem zarežemo in odstranimo semenje ter jih v notranjosti osušimo s kuhinjskim papirjem.
Toast narežemo na drobne kocke. Česen olupimo in stisnemo. Čiliju odstranimo peške in ga drobno sesekljamo. V veliki ponvi segrejemo 2 žlici olja, vanj stresemo narezani toast, česen, čili in pinjole ter pražimo na srednji temperaturi, da kruh lepo porjavi. Vse skupaj stresemo v skodelo.
Pečico segrejemo na 200 stopinj. Datlje narežemo na drobne kocke in jih skupaj z nadrobljeno feto in jajcem zamešamo v pražene kruhove kocke. Začinimo s soljo in mleto papriko.
S tako pripravljeno maso napolnimo paprike, jih naložimo v naoljen pekač, nanj položimo zelišča in vse skupaj pokapljamo s 4 žlicami olja. Pečemo jih v sredini pečice 30 minut.
Medtem lečo kuhamo v slani vodi 10 minut in jo dobro odcedimo. Paradižnik razrežemo na 4 dele, odstranimo semenje in ga narežemo na drobne kocke. Olupljeno šalotko narežemo na tanke kolobarje.
V majhni ponvi segrejemo 2 žlici olja in šalotko stekleno opražimo. Potresemo s sladkorjem, rahlo karameliziramo in dolijemo kis. S tem prelijemo kuhano lečo, dodamo še paradižnik in po potrebi dolijemo še žlico olja in kis po okusu ter začinimo s soljo in kajenskim poprom.
Baziliko drobno narežemo in zamešamo v lečo. Na krožnike porazdelimo lečino solato in nanjo pečene polnjene paprike.