Sestavine

  • 1 velika čebula
  • 3 srednje veliki korenji
  • 3 stebla zelene
  • 8 strokov česna
  • 2 šopka čemaža
  • 1 kos paremzanove skorje
  • 1 velika konzerva olupljenih paradižnikov (800 g)
  • sol
  • 100 ml oljčnega olja
  • 1/2 hlebca kmečkega kruha
  • 1 konzerva belega cannellini fižola (400 g)
  • 1/4 žličke čilijevih kosmičev
  • 6 žlic naribanega parmezana

Uvod

Paradižniki in kruh so vedno, vse drugo pa doda vsaka sezona. Ribollita, toskanska gosta zelenjavna juha s kruhom, je stalnica, ker ji je vseeno, ali greje ali hladi, saj vedno predvsem odlično nasiti. To je juha, ki se ji ne moreš upreti, ker je sladka, kisla, sočna od paradižnikov, pekoča od roke, ki vanjo strese posušene čilije, umami od skorje parmezana, in gosta in lepljiva ter hrustljava in zapečena hkrati od kruha, ki je najboljši, ko je že star.

Bistvo dobre ribollite je pogrevanje. To je jed, ki je (bila) ves čas na štedilniku, na začetku redka kot juha, na koncu gosta kot enolončnica. A danes doma nimamo več štedilnikov na drva in tudi lonci niso dovolj veliki, da bi šlo vanje za ves teden lakote. Zato je ta ribollita iz pečice! Zato je še vedno juha, toda že prvič da vse tisto, kar jo odlikuje šele tretjič, četrtič, torej zgoščenost, zapečenost, krepkost, hrustljavost. Saj svežino dobi čisto na koncu, na krožniku, ko ni dobro varčevati z olivnim oljem. Ješ in ne moreš odnehati. Vseeno bo potrebno kupiti večji lonec!...

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 10 minut
 
Postopek
1

Čebulo, korenje in stebelno zeleno narežemo na 5 mm velike kocke. Česen potlačimo z ročajem noža in olupimo. Olupljeni paradižnik stresemo na cedilo, ki ga postavimo na posodo, da ohranimo sok in paradižnike ožmemo z roko. Pečico segrejemo na 220 stopinj.

2

V litoželezni posodi segrejemo 70 ml olja, dodamo narezano zelenjavo in česen, solimo in pražimo na srednji temperaturi 7 minut. Dodamo stisnjene paradižnike (brez soka) in pražimo približno 10 minut.

3

Nato dodamo odcejeni fižol, paradižnikov sok, parmezanovo skorjo, čilijeve kosmiče in 850 ml vode. Zavremo in kuhamo na majhni temperaturi 10 minut. Čemaž narežemo na široke trakove in ga zamešamo v juho.

4

Kruh natrgamo na manjše kose in eno tretjino zamešamo v paradižnikovo juho. Preostali kruh naložimo po vrhu, ga pokapljamo s preostalim oljem in postavimo v pečico za 20 minut oz. da kruh lepo porjavi. Pred serviranjem ribollito pokapljamo z oljem in potresemo s parmezanom.

Oceni