Ričota s pirejem iz špargljev
Sestavine
- 300 g ješprenja
- 2 majhni šalotki
- 4 žlice olivnega olja
- 100 ml suhega vermuta (Noilly Prat)
- 700 ml zelenjavne juhe
- 500 g zelenih špargljev
- 30 g masla
- kajenski poper
- 100 g dimljene rikote
- klobasa kožarica
- sol

Uvod
- Kategorija: Pomlad
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 536 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Priporočeno vino: Vipavska penina Štrukelj
350 g zelenih špargljev očistimo in narežemo na 3 cm dolge kose. V posodi segrejemo maslo, dodamo narezane šparglje, solimo in dolijemo nekaj žlic juhe. Pokrite dušimo do mehkega in jih nato zmiksamo.
Šalotki olupimo in drobno sesekljamo. V širokem loncu rahlo segrejemo 2 žlici olja, dodamo šalotko in jo stekleno opražimo. Nanjo stresemo ješprenj, ga malce opražimo in dolijemo vermut. Na močni temperaturi ga skoraj v celoti pokuhamo in nato dolijemo še juho. Ješprenj kuhamo pokrit na majhni temperaturi približno 30 minut, vmes večkrat premešamo.
Preostale šparglje narežemo na 5 cm dolge kose in jih pražimo v ponvi na preostalem olju 3 minute. Solimo in popramo. Dimljeno rikoto grobo naribamo. Klobaso narežemo na kolobarje in popečemo v ponvi.
V ričoto zamešamo špargljev pire in začinimo s soljo in kajenskim poprom. Naložimo jo v ogrete krožnike, potresemo s pečenimi šparglji, dimljeno rikoto in popečeno klobaso.