Sestavine

  • 200 g ješprenja
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 15 g posušenih jurčkov
  • 1 šalotka
  • 1 strok česna
  • 100 ml belega vina
  • 400 do 450 ml zelenjavne juhe
  • 2 žlici naribanega parmezana
  • majhne glave solkanskega radiča (goriška roža)
  • 1 žlica balzamične kreme
  • sol, poper
  • 2 žlici poljubnega pesta
  • 2 majhni bivolji mocareli
  • 2 žlici sesekljanih pistacij

Uvod

V Šoli okusov je rižota tako popularna, da je receptov že skoraj preveč. Zato moramo dati priložnost še drugim, a se s tem ne odpovedati rižotnemu načinu priprave. Če pa je potrebno le mešati …, ali pa še to ne.

Torej smo zmešali ješprenj s samimi dobrotami, tako da ni bilo niti najmanjšega dvoma, da bo tudi vam všeč. Ker ima goriška roža (solkanski radič) kratko sezono, lahko enako uporabite tudi treviški radič.

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut
 
Postopek
1

Ješprenj stresemo na cedilo, ga prelijemo z mrzlo vodo in dobro odcedimo. Šalotko in česen zelo drobno sesekljamo. Suhe jurčke nadrobimo na manjše kose. V loncu za rižote segrejemo 2 žlici olja in šalotko pražimo na manjši vročini 2 minuti.

2

Dodamo ješprenj, česen in suhe jurčke ter pražimo 2 minuti. Dolijemo vino in ga pokuhamo na polovico. Nato dolijemo še toliko juhe, da je ješprenj pokrit s tekočino. Ričoto kuhamo na srednji vročini 25 minut. Med kuhanjem dolijemo še preostalo juho. Na koncu v ričoto zamešamo parmezan.

3

V majhni ponvi segrejemo preostalo olje in radič na hitro opečemo. Začinimo s soljo, sveže mletim poprom in balzamično kremo. V ogreta krožnika naložimo ričoto ter dodamo pečeni radič in mocarelo. Mocarelo pokapljamo s pestom in vse skupaj potresemo s pistacijami.

Oceni