Ričota z jurčki, radičem in mocarelo
Sestavine
- 200 g ješprenja
- 4 žlice oljčnega olja
- 15 g posušenih jurčkov
- 1 šalotka
- 1 strok česna
- 100 ml belega vina
- 400 do 450 ml zelenjavne juhe
- 2 žlici naribanega parmezana
- majhne glave solkanskega radiča (goriška roža)
- 1 žlica balzamične kreme
- sol, poper
- 2 žlici poljubnega pesta
- 2 majhni bivolji mocareli
- 2 žlici sesekljanih pistacij
Ješprenj stresemo na cedilo, ga prelijemo z mrzlo vodo in dobro odcedimo. Šalotko in česen zelo drobno sesekljamo. Suhe jurčke nadrobimo na manjše kose. V loncu za rižote segrejemo 2 žlici olja in šalotko pražimo na manjši vročini 2 minuti.
Dodamo ješprenj, česen in suhe jurčke ter pražimo 2 minuti. Dolijemo vino in ga pokuhamo na polovico. Nato dolijemo še toliko juhe, da je ješprenj pokrit s tekočino. Ričoto kuhamo na srednji vročini 25 minut. Med kuhanjem dolijemo še preostalo juho. Na koncu v ričoto zamešamo parmezan.
V majhni ponvi segrejemo preostalo olje in radič na hitro opečemo. Začinimo s soljo, sveže mletim poprom in balzamično kremo. V ogreta krožnika naložimo ričoto ter dodamo pečeni radič in mocarelo. Mocarelo pokapljamo s pestom in vse skupaj potresemo s pistacijami.