Rikotine palačinke z avokadom
Sestavine
- 100 g špinače
- 3 jajca
- 250 g rikote
- 50 g moke
- 15 g naribanega parmezana
- 30 g stopljenega masla
- 2 vejici bazilike
- 2 vejici peteršilja
- maslo za pečenje
- 1 avokado
- 1/2 limone
- 2 žlici oljčnega olja
- sol, poper
- 6 žlic kisle smetane
Avokado razpolovimo, odstranimo peško, ga olupimo in narežemo na majhne kocke. Limono stisnemo. V skodelici zmešamo narezani avokado, limonov sok, olje, sol in sveže mleti poper. Pokrijemo s prozorno folijo.
Špinačo očistimo, umijemo in še mokro stresemo v lonec. Pokrijemo in dušimo na majhni vročini 3 minute, vmes enkrat premešamo. Kuhano špinačo stresemo na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo, temeljito ožmemo z rokami in jo nato drobno sesekljamo. Pečico segrejemo na 120 stopinj.
Baziliko in peteršilj fino sesekljamo. Jajca ločimo in beljake kremasto stepemo. Z metlico zmešamo rikoto in rumenjake ter nato vmešamo moko, stopljeno maslo, parmezan in sesekljana zelišča. Začinimo s soljo in sveže mletim poprom. Na koncu s spatulo v testo zamešamo še beljakov sneg in špinačo.
V ponvi rahlo segrejemo žlico masla in vanjo z majhno zajemalko damo tri kupčke testa ter jih po vrhu rahlo poravnamo. Pečemo na srednji vročini 2 minuti, da palačinke na spodnji strani porjavijo in jih nato s paleto na hitro obrnemo, da ne razpadejo.
Palačinke pečemo še 2 minuti, jih naložimo na kuhinjski papir na krožnik in postavimo v ogreto pečico. Postopek pečenja ponovimo s preostalim testom. Na krožnike naložimo palačinke in na vsako damo žlico kisle smetane. Potresemo z mariniranim avokdaom in po želji okrasimo s cvetovi kapucinke.