Sestavine

  • 100 g špinače
  • 3 jajca
  • 250 g rikote
  • 50 g moke
  • 15 g naribanega parmezana
  • 30 g stopljenega masla
  • 2 vejici bazilike
  • 2 vejici peteršilja
  • maslo za pečenje
  • 1 avokado
  • 1/2 limone
  • 2 žlici oljčnega olja
  • sol, poper
  • 6 žlic kisle smetane

Uvod

Palačinke na poletnem vrtu. To že vse pove. Ker so na vrtu in poleti, so mehke kot narastek in zato narejene kot najboljši šmorn - praženec. Pravzaprav so bolj soufflé kot palačinke. Ker pa so poletne, je v njih, kar zdaj in tukaj (na vrtu) raste. In ker so palačinke na vrtu lahko le poleti, so za pozno kosilo ali zgodnjo večerjo, kar pomeni, da smo že pošteno lačni, a ne potrebujemo veliko, zato ne bomo čakali do sladice, temveč bomo na enem krožniku užili vse: naravo, letni čas, lepo vreme, počitek ter dobro in sodobno domačo hrano!...

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
 
Postopek
1

Avokado razpolovimo, odstranimo peško, ga olupimo in narežemo na majhne kocke. Limono stisnemo. V skodelici zmešamo narezani avokado, limonov sok, olje, sol in sveže mleti poper. Pokrijemo s prozorno folijo.

2

Špinačo očistimo, umijemo in še mokro stresemo v lonec. Pokrijemo in dušimo na majhni vročini 3 minute, vmes enkrat premešamo. Kuhano špinačo stresemo na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo, temeljito ožmemo z rokami in jo nato drobno sesekljamo. Pečico segrejemo na 120 stopinj.

3

Baziliko in peteršilj fino sesekljamo. Jajca ločimo in beljake kremasto stepemo. Z metlico zmešamo rikoto in rumenjake ter nato vmešamo moko, stopljeno maslo, parmezan in sesekljana zelišča. Začinimo s soljo in sveže mletim poprom. Na koncu s spatulo v testo zamešamo še beljakov sneg in špinačo.

4

V ponvi rahlo segrejemo žlico masla in vanjo z majhno zajemalko damo tri kupčke testa ter jih po vrhu rahlo poravnamo. Pečemo na srednji vročini 2 minuti, da palačinke na spodnji strani porjavijo in jih nato s paleto na hitro obrnemo, da ne razpadejo.

5

Palačinke pečemo še 2 minuti, jih naložimo na kuhinjski papir na krožnik in postavimo v ogreto pečico. Postopek pečenja ponovimo s preostalim testom. Na krožnike naložimo palačinke in na vsako damo žlico kisle smetane. Potresemo z mariniranim avokdaom in po želji okrasimo s cvetovi kapucinke.

Oceni