Sestavine

  • 500 g rikote
  • 150 g naribanega parmezana
  • 100 g moke
  • 1/2 žličke soli
  • muškatni orešček
  • 400 g češnjevih paradižnikov
  • 2 stroka česna
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1/2 žličke sladkorja
  • sol poper
  • dimljena rikota v kosu

Uvod

Njoki so krompirjevi. Zato, ker jih je lažje narediti, zamrzniti, skuhati … Toda najboljši njoki so rikotini! In, ne, ni jih (tako) težko pripraviti. Le obirati se ne smeš.

Gremo, torej, hitro. Ker je bistvena rikota, je moka le za vezivo, zato se jo dodaja postopoma in čim manj, tem boljše. A dovolj, da njoki ne bodo razpadli. Ko testo počiva v hladilniku, je čas za omako. Ker je njokom dovolj le 30 minut počitka, toliko da se testo dobro ohladi, je tudi paradižnikova omaka hitra. In ko je tako hitro gotova, se začne še hitro oblikovanje njokov. Če boste prepočasni, bodo v vodi razpadli. Če boste dovolj hitri, pa bodo najboljši njoki!

P.s. Rikotini njoki bodo veseli tudi čemaževega pesta....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
 
Postopek
1

Rikoto in parmezan zmešamo ter začinimo s soljo in sveže naribanim muškatnim oreščkom. Potem postopoma dodajamo moko tako, da površino rikote potresemo z nekaj žlicami moke in jo z rokami vmešamo. Postopek dodajanja moke ponavljamo toliko časa, da se testo ne lepi več na roke, a je še vedno vlažno.

2

Testo damo v posodo, zapremo s pokrovom in postavimo v hladilnik za 30 minut. Ko se lotimo oblikovanja njokov, iz hladilnika vzamemo samo tretjino testa, ostalo pustimo na hladnem.

3

Paradižničke narežemo na 1 cm velike kocke. Olupljeni česen narežemo na tanke rezine. V manjšem loncu segrejemo olje in česen pražimo na srednji vročini 1 minuto. Dodamo narezane paradižnike in kuhamo na močni vročini 10 minut. Začinimo s soljo, poprom in sladkorjem.

4

Iz testa oblikujemo majhne svaljke in nato vsakega samo na eni strani rahlo potlačimo z vilico. Postopek dvakrat ponovimo še s preostalim testom. V velikem loncu takoj zavremo soljeno vodo, vanjo stresemo njoke in ko priplavajo na površje, jih s penavko poberemo iz vroče vode na krožnik.

5

Pred serviranjem baziliko narežemo na trakove in zamešamo v paradižnikovo omako. Vanjo stresemo kuhane njoke, previdno premešamo in naložimo v ogrete krožnike. Potresemo z naribano dimljeno rikoto.

Oceni