Rikotini njoki s paradižnikovo omako
Sestavine
- 500 g rikote
- 150 g naribanega parmezana
- 100 g moke
- 1/2 žličke soli
- muškatni orešček
- 400 g češnjevih paradižnikov
- 2 stroka česna
- 2 žlici oljčnega olja
- 1/2 žličke sladkorja
- sol poper
- dimljena rikota v kosu
Rikoto in parmezan zmešamo ter začinimo s soljo in sveže naribanim muškatnim oreščkom. Potem postopoma dodajamo moko tako, da površino rikote potresemo z nekaj žlicami moke in jo z rokami vmešamo. Postopek dodajanja moke ponavljamo toliko časa, da se testo ne lepi več na roke, a je še vedno vlažno.
Testo damo v posodo, zapremo s pokrovom in postavimo v hladilnik za 30 minut. Ko se lotimo oblikovanja njokov, iz hladilnika vzamemo samo tretjino testa, ostalo pustimo na hladnem.
Paradižničke narežemo na 1 cm velike kocke. Olupljeni česen narežemo na tanke rezine. V manjšem loncu segrejemo olje in česen pražimo na srednji vročini 1 minuto. Dodamo narezane paradižnike in kuhamo na močni vročini 10 minut. Začinimo s soljo, poprom in sladkorjem.
Iz testa oblikujemo majhne svaljke in nato vsakega samo na eni strani rahlo potlačimo z vilico. Postopek dvakrat ponovimo še s preostalim testom. V velikem loncu takoj zavremo soljeno vodo, vanjo stresemo njoke in ko priplavajo na površje, jih s penavko poberemo iz vroče vode na krožnik.
Pred serviranjem baziliko narežemo na trakove in zamešamo v paradižnikovo omako. Vanjo stresemo kuhane njoke, previdno premešamo in naložimo v ogrete krožnike. Potresemo z naribano dimljeno rikoto.