Sestavine

  • 300 g dimljene postrvi
  • 150 g creme fraiche
  • 3 žličke delikatesnega hrena
  • 2 žlici sesekljane mlade čebule
  • 1 žlica narezanega drobnjaka
  • 1 žlička koprovih lističev
  • 1 žlica limonovega soka
  • sol, kajenski poper
  • listi mlade solate
  • vloženi čemaževi plodovi

Uvod

Problem paštete je, da se premalo razlikuje od konzerve … Četudi jo pripravimo doma in iz najboljših sestavin, čeprav uporabimo recept Šole okusov in se še posebej potrudimo z dekoracijo krožnika, vseeno se pogled ne razlikuje bistveno od tistega, ki ga dobimo če vsebino paštete iz konzerve malo lepše okrasimo. Seveda, tudi to je dovoljeno, še posebej, če se mudi in/ali če konzerva ni kar s prve trgovinske police.

Za kaj več pa je potrebno narediti rilletes! Zato, ker je bolj podoben terini kot pašteti, čeprav gre še vedno za namaz. V osnovi je sicer narejen iz pečenega mesa in maščobe, v kateri se je meso peklo, z dodatkom začimb in zelišč, zato smo si tukaj sposodili le njegovo teksturo, ki se s svojo ”grobostjo” bistveno razlikuje od ”zdrizavosti” (kupljene) paštete.

Če se vam zdi preveč preprosto, je to zato, ker vemo, da včasih potrebujete ravno takšno preprostost. Za majhen prigrizek, hitro večerjo, nenapovedan obisk, za zajtrk, ki se raztegne v brunch, za predjed, ki ji sledi veliko v kuhanje vloženega dela......

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 15 minut
 
Postopek
1

Dimljeni postrvi odstranimo kožo in morebitne kost ter meso grobo natrgamo z vilico. Zmešamo z vsemi sestavinami ter po potrebi rahlo solimo.

2

S pomočjo dveh žlic oblikujemo žličnike in jih naložimo v solatne liste. Po želji potresemo z vloženimi čemaževimi plodovi in zraven ponudimo opečene rezine francoza.

Oceni