Rimski njoki
Sestavine
- 500 ml polnomastnega mleka
- 125 g pšeničnega zdroba
- 40 g masla
- 1 rumenjak
- 75 g naribanega parmezana
- sol
- muškatni orešček
Uvod
- Kategorija: Jesen, Zima
- Količina: 4 do 6 oseb
- Hranilna vrednost: 385 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 40 minut (+ čas za hlajenje)
Zavremo mleko, maslo in 1/2 žličke soli. Nato lonec odstavimo s štedilnika, v mleko zamešamo semolino, sveže mleti muškatni orešček, 50 g parmezana in rumenjak. Dobro premešamo, lonec postavimo nazaj na štedilnik in med stalnim mešanjem kuhamo maso na majhni vročini 3 minute oz. da se masa loči od roba lonca.
Maso pustimo stati 10 minut. Pripravimo dva lista prozorne folije (30 x 40 cm), na vsakega porazdelimo polovico mase in jo oblikujemo v obliko klobase s premerom 4 cm. Krepko ju zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik za najmanj 2 uri.
Zdrobovo maso pa po želji lahko stresemo v namaščeno nizko posodo za narastke in poravnamo do višine 1,5 cm. Postavimo na hladno za 2 uri.
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Pekač obložimo s papirjem za peko. Ohlajeno zdrobovo klobaso narežemo na 1,5 cm široke rezine in jih naložimo na pekač. Če smo maso hladili v posodi za narastke, s pomočjo kovinskega obroča oblikujemo 4 cm velike kroge in jih naložimo na na pekač. Njoke potresemo s preostalim parmezanom in postavimo v pečico za 15 minut. Nato temperaturo zvišamo na 250 stopinj in jih pečemo še nekaj minut do zlato rjave barve.