Sestavine

  • 650 ml mleka
  • 150 g pšeničnega zdroba
  • 60 g slanega masla
  • 1 jajce
  • 1 rumenjak
  • 100 g naribanega parmezana
  • sol
  • muškatni orešček
  • 1 žlica masla

Uvod

Če so iz koruznega zdroba, so podobni (pečeni) polenti, če iz pšeničnega, še posebej iz pšenice durum, pa so bližje testeninam. So njihova nadgradnja, pravzaprav, saj imajo v sebi že tisto (maslo, parmezan, mleko), kar bo dobra pasta dobila šele v omaki.

Če jih boste oblikovali v polmesece, bodo še bolj pravi, če v kroge, jim boste prej našli primeren model za izrezovanje. Vseeno, gre predvsem za to, da je v naši prehrani premajhna raznolikost prilog – krompir na štiri načine in riž na tri, pa je teden naokrog -, zato boste prihodnjič pečene rimske njoke obogatili še z mocarelo, naslednjič pa jih na koncu še bogato prelili z maslom.

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 385 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut (+ čas za hlajenje)
 
Postopek
1

Nizko posodo za narastke namastimo z žlico masla. Zavremo mleko in slano maslo ter rahlo solimo. Dodamo zdrob in ga med mešanjem z metlico kuhamo na majhni temperaturi 5 minut. Vmešamo 60 g parmezana, razžvrkljano jajce in rumenjak. Zdrobovo maso stresemo v namaščeno nizko posodo za narastke in poravnamo do višine 1 cm. Postavimo na hladno za 1 uro.

2

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Iz ohlajene zdrobove mase s pomočjo kovinskega obroča oblikujemo 5 cm velike kroge in jih naložimo na peki papir na pekač. Njoke obilno potresemo s parmezanom in postavimo v pečico za 20 do 25 minut.

Oceni
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars (No Ratings Yet)