Sestavine

  • 500 ml polnomastnega mleka
  • 125 g pšeničnega zdroba
  • 40 g masla
  • 1 rumenjak
  • 75 g naribanega parmezana
  • sol
  • muškatni orešček

Uvod

Če so iz koruznega zdroba, so podobni (pečeni) polenti, če iz pšeničnega, še posebej iz pšenice durum, pa so bližje testeninam. So njihova nadgradnja, pravzaprav, saj imajo v sebi že tisto (maslo, parmezan, mleko), kar bo dobra pasta dobila šele v omaki.

Če jih boste oblikovali v polmesece, bodo še bolj pravi, če v kroge, jim boste prej našli primeren model za izrezovanje. Vseeno, gre predvsem za to, da je v naši prehrani premajhna raznolikost prilog – krompir na štiri načine in riž na tri, pa je teden naokrog -, zato boste prihodnjič pečene rimske njoke obogatili še z mocarelo, naslednjič pa jih na koncu še bogato prelili z maslom.

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 4 do 6 oseb
  • Hranilna vrednost: 385 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut (+ čas za hlajenje)
 
Postopek
1

Zavremo mleko, maslo in 1/2 žličke soli. Nato lonec odstavimo s štedilnika, v mleko zamešamo semolino, sveže mleti muškatni orešček, 50 g parmezana in rumenjak. Dobro premešamo, lonec postavimo nazaj na štedilnik in med stalnim mešanjem kuhamo maso na majhni vročini 3 minute oz. da se masa loči od roba lonca.

2

Maso pustimo stati 10 minut. Pripravimo dva lista prozorne folije (30 x 40 cm), na vsakega porazdelimo polovico mase in jo oblikujemo v obliko klobase s premerom 4 cm. Krepko ju zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik za najmanj 2 uri.

3

Zdrobovo maso pa po želji lahko stresemo v namaščeno nizko posodo za narastke in poravnamo do višine 1,5 cm. Postavimo na hladno za 2 uri.

4

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Pekač obložimo s papirjem za peko. Ohlajeno zdrobovo klobaso narežemo na 1,5 cm široke rezine in jih naložimo na pekač. Če smo maso hladili v posodi za narastke, s pomočjo kovinskega obroča oblikujemo 4 cm velike kroge in jih naložimo na na pekač. Njoke potresemo s preostalim parmezanom in postavimo v pečico za 15 minut. Nato temperaturo zvišamo na 250 stopinj in jih pečemo še nekaj minut do zlato rjave barve.

Oceni
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars (No Ratings Yet)