Sestavine

  • 2 rdeči podolgovati papriki
  • 100 g zmrznjenega graha
  • 1 žlička koriandrovih semen
  • 1 žlička cele kumine
  • 1 žlička črnih poprovih zrn
  • sol
  • 1 žlička origana
  • 1 žlička timijana
  • 1 žlička kurkume v prahu
  • 1 žlica pekoče dimljene paprike v prahu
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 1 žlica rdečega vinskega kisa
  • 8 manjših zgornjih delov piščančjih beder s kožo
  • 2 majhni zeleni papriki
  • 120 g čebule
  • 2 stroka česna
  • 1,2 l kokošje juhe
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 75 ml suhega šerija
  • 1 konzerva pasiranega paradižnika (400 g)
  • 220 g basmati riiža
  • 60 g črnih oliv
  • 2 bio limeti
  • sveži koriander

Uvod

Kdor ima rad riž, ga bo jedel tudi s piščancem. Kdor ima rad pečenega piščanca, bo ob njem prenesel tudi riž. Za ta recept torej ni bojazni, da ne bi doživel dovolj ponovitev. A če razmišljamo na ta način, potem tega recepta ne potrebujemo! Ne, to ni riž s piščancem, pa tudi ne piščanec z rižem. Ne za enega in ne za drugega, namreč, ni potrebno v šolo (okusov), saj ima vsaka kuharica svoj recept za riž z zelenjavo in vsak kuhar svojega za pečenega piščanca.

Zato pa so recepti, da kuhamo po njih, ne pa vedno le po svoje. In zato je ta španski recept za riž s piščancem, da okusite razliko. Zanjo, če hočemo tako dobrega piščanca in riž, ne pa kar neki riž in nekega piščanca, se je pač potrebno (malce) potruditi, nabaviti domačega piščanca, izbrati pravo posodo, stolči vse potrebne začimbe, marinirati meso, nato pa ga popeči, narediti omako in nato še počakati, da pečica in težka posoda s pokrovom opravita svoje.

Šola okusov: šele ko poskusiš, veš zakaj....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 723 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 20 minut
  • Priporočeno vino: Pinot gris 2016, Andreja in Janko Kobal
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na funkcijo žara (gril). Papriki po dolgem prerežemo na polovico, odstranimo semena in naložimo na pekač s prerezano stranjo navzdol. Postavimo ga na zgornjo rešetko in pečemo toliko časa, da koža počrni. Paprike nato pokrijemo z mokro krpo, pustimo stati 10 minut in jih olupimo. Narežemo jih na majhne kocke.

2

Koriander, kumino, poper, origano, timijan, kurkumo, dimljeno papriko in žlico soli zdrobimo v možnarju. Dve tretjini tako pripravljene začimbne mešanice zmešamo z oljem in kisom. S tako pripravljeno marinado premažemo piščančja bedra, jih pokrijemo s prozorno folijo in postavimo v hladilnik za najmanj 2 uri.

3

Zeleno papriko očistimo in narežemo na majhne kocke. Olupljeno čebulo in česen drobno sesekljamo. Pčeico segrejemo na 200 stopinj.

4

Veliko ognjavarno posodo segrejemo in vanjo naložimo piščančja bedra s kožo navzdol. Pečemo na srednji temperaturi 5 minut, nato jih obrnemo in pečemo še 5 minut. Poberemo jih iz ponve in vanjo stresemo narezano čebulo.

5

Pražimo jo na srednji temperaturi do rahlo rjave barve, dodamo zeleno papriko in česen ter pražimo še 3 minute. Vmešamo mezgo, malce popražimo, zalijemo s šerijem in rahlo pokuhamo.

6

Dodamo pasirani paradižnik, pečeno rdečo papriko, kokošjo juho in potresemo s prestalo začimbno mešanico. Zavremo, vmešamo riž in na vrh naložimo piščančja bedra s kožo navzgor.

7

Ponev postavimo v sredino pečice in pečemo 40 do 45 minut. Če piščančja koža preveč potemni, pokrijemo s folijo. 10 minut pred koncem pečenja v ponev stresemo grah in olive in previdno premešamo.

8

Limeto narežemo na krhlje. Koriander grobo sesekljamo. Pred serviranjem vse skupaj rahlo popramo in potresemo s koriandrom ter serviramo z narezano limeto.

Oceni
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars (No Ratings Yet)