Riž po špansko s piščancem
Sestavine
- 2 rdeči podolgovati papriki
- 100 g zmrznjenega graha
- 1 žlička koriandrovih semen
- 1 žlička cele kumine
- 1 žlička črnih poprovih zrn
- sol
- 1 žlička origana
- 1 žlička timijana
- 1 žlička kurkume v prahu
- 1 žlica pekoče dimljene paprike v prahu
- 3 žlice oljčnega olja
- 1 žlica rdečega vinskega kisa
- 8 manjših zgornjih delov piščančjih beder s kožo
- 2 majhni zeleni papriki
- 120 g čebule
- 2 stroka česna
- 1,2 l kokošje juhe
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 75 ml suhega šerija
- 1 konzerva pasiranega paradižnika (400 g)
- 220 g basmati riiža
- 60 g črnih oliv
- 2 bio limeti
- sveži koriander
Uvod
- Kategorija: Pomlad
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 723 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 20 minut
- Priporočeno vino: Pinot gris 2016, Andreja in Janko Kobal
Pečico segrejemo na funkcijo žara (gril). Papriki po dolgem prerežemo na polovico, odstranimo semena in naložimo na pekač s prerezano stranjo navzdol. Postavimo ga na zgornjo rešetko in pečemo toliko časa, da koža počrni. Paprike nato pokrijemo z mokro krpo, pustimo stati 10 minut in jih olupimo. Narežemo jih na majhne kocke.
Koriander, kumino, poper, origano, timijan, kurkumo, dimljeno papriko in žlico soli zdrobimo v možnarju. Dve tretjini tako pripravljene začimbne mešanice zmešamo z oljem in kisom. S tako pripravljeno marinado premažemo piščančja bedra, jih pokrijemo s prozorno folijo in postavimo v hladilnik za najmanj 2 uri.
Zeleno papriko očistimo in narežemo na majhne kocke. Olupljeno čebulo in česen drobno sesekljamo. Pčeico segrejemo na 200 stopinj.
Veliko ognjavarno posodo segrejemo in vanjo naložimo piščančja bedra s kožo navzdol. Pečemo na srednji temperaturi 5 minut, nato jih obrnemo in pečemo še 5 minut. Poberemo jih iz ponve in vanjo stresemo narezano čebulo.
Pražimo jo na srednji temperaturi do rahlo rjave barve, dodamo zeleno papriko in česen ter pražimo še 3 minute. Vmešamo mezgo, malce popražimo, zalijemo s šerijem in rahlo pokuhamo.
Dodamo pasirani paradižnik, pečeno rdečo papriko, kokošjo juho in potresemo s prestalo začimbno mešanico. Zavremo, vmešamo riž in na vrh naložimo piščančja bedra s kožo navzgor.
Ponev postavimo v sredino pečice in pečemo 40 do 45 minut. Če piščančja koža preveč potemni, pokrijemo s folijo. 10 minut pred koncem pečenja v ponev stresemo grah in olive in previdno premešamo.
Limeto narežemo na krhlje. Koriander grobo sesekljamo. Pred serviranjem vse skupaj rahlo popramo in potresemo s koriandrom ter serviramo z narezano limeto.