Sestavine

  • 200 g zelene leče (puy leča)
  • 250 do 300 ml zelenjavne juhe
  • 2 zrni kardamoma
  • 1/4 žličke mletega muškatnega oreščka
  • 1 cimetova palčka
  • 2 nageljnovi žbici
  • 1/2 žličke kurkume
  • 1 cm ingverja
  • sol
  • 2 žlici ghee masla
  • 250 g jasminovega riža
  • 3 do 4 žlice arašidovega olja
  • 3 velike šalotke
  • 4 stroki česna
  • 1 žlica sesekljanega ingverja
  • sveži koriander

Uvod

Tega okusa ni v nobeni gostilniški jedi! Ko on pogrne mizo, izbere vino in da greti krožnike, ona pa začne iz kozic in ponev zlagati nanje, kar je pred tem že celo uro tako dišalo, da ga je morala po prstih, ko ji je kradel izpod kuhalnice. To je tisti okus, ki je samo doma - doma. Nikjer ne more biti tako svež, pristen, dišeč in nadokusen. Ker to je okus, ki se ga ne more ne kupiti in ne plačati. No, razen s poljubom in da on potem pomije posodo.

Kdor ne verjame, ima tukaj dokaz. Kdor misli, da je to le riž, se namreč hudo moti. V njem je vse tisto iz prvega odstavka in še to iz drugega: riž in leča bi bila drug brez drugega dolgočasna, skupaj pa sta odkritje ujemanja nasprotij; čebula in česen z zapečenostjo nadomeščata meso, s hrustljavostjo pa izzivata slino, da valovi; koriander nas popelje na razburljivo, daljno in nepozabno potovanje, a vse to bi bilo le za pol, če zraven ne bi bili prvi letošnji zeleni šparglji, še tanki, a že tako čvrsti in sočni, in v takšni domači terijaki omaki, da je več kot celota, ko jo polijete tudi čez riž in lečo. Točno, takšna harmonija je lahko le doma!...

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
 
Postopek
1

Lečo na cedilu oplaknemo z mrzlo vodo in stresemo v lonec. Dodamo juho, kardamom, muškatni orešček, cimet, klinčke in kurkumo. Zavremo, pokrijemo in kuhamo na majhni temperaturi 25 do 30 minut. Ingver olupimo, naribamo in ga skupaj z žlico ghee masla vmešamo v kuhano lečo. Solimo po okusu.

2

Zavremo 500 ml vode, jo solimo, vanjo stresemo oprani riž, premešamo, pokrijemo in kuhamo na majhni temperaturi 18 minut. Nato lonec odstavimo s štedilnika, odkrijemo in pustimo stati riž še 5 minut. Razrahljamo ga z vilico in vanj zamešamo preostalo ghee maslo.

3

Medtem ko kuhamo riž, pripravimo hrustljavo čebulo. Šalotko olupimo in narežemo na tanke kolobarje. Olupljeni česen narežemo na tanke rezine. V ponvi segrejemo arašidovo olje in dodamo nareuzano čebulo, jo solimo in malce opražimo. Nato ponev pokrijemo in čebulo dušimo 2 minuti. Zvišamo temperaturo, dodamo česen in sesekljani ingver ter med mešanjem pražimo 5 minuto oz. da je čebula zlato rjave barve in hrustljava.

4

V lečo zamešamo kuhani riž in ga naložimo v ogrete krožnike. Potresemo s hrustljavo čebulo in lističi koriandra. Zraven lahko ponudimo pečene zelene šparglje s teriyaki omako (v ponvi segrejemo ghee maslo, dodamo očiščene šparglje, pražimo nekaj minut in jih pred koncem pečenja prelijemo z nekaj žlicami teriyaki omake).

Oceni
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars (No Ratings Yet)