Riž z lečo in hrustljavo čebulo
Sestavine
- 200 g zelene leče (puy leča)
- 250 do 300 ml zelenjavne juhe
- 2 zrni kardamoma
- 1/4 žličke mletega muškatnega oreščka
- 1 cimetova palčka
- 2 nageljnovi žbici
- 1/2 žličke kurkume
- 1 cm ingverja
- sol
- 2 žlici ghee masla
- 250 g jasminovega riža
- 3 do 4 žlice arašidovega olja
- 3 velike šalotke
- 4 stroki česna
- 1 žlica sesekljanega ingverja
- sveži koriander
Lečo na cedilu oplaknemo z mrzlo vodo in stresemo v lonec. Dodamo juho, kardamom, muškatni orešček, cimet, klinčke in kurkumo. Zavremo, pokrijemo in kuhamo na majhni temperaturi 25 do 30 minut. Ingver olupimo, naribamo in ga skupaj z žlico ghee masla vmešamo v kuhano lečo. Solimo po okusu.
Zavremo 500 ml vode, jo solimo, vanjo stresemo oprani riž, premešamo, pokrijemo in kuhamo na majhni temperaturi 18 minut. Nato lonec odstavimo s štedilnika, odkrijemo in pustimo stati riž še 5 minut. Razrahljamo ga z vilico in vanj zamešamo preostalo ghee maslo.
Medtem ko kuhamo riž, pripravimo hrustljavo čebulo. Šalotko olupimo in narežemo na tanke kolobarje. Olupljeni česen narežemo na tanke rezine. V ponvi segrejemo arašidovo olje in dodamo nareuzano čebulo, jo solimo in malce opražimo. Nato ponev pokrijemo in čebulo dušimo 2 minuti. Zvišamo temperaturo, dodamo česen in sesekljani ingver ter med mešanjem pražimo 5 minuto oz. da je čebula zlato rjave barve in hrustljava.
V lečo zamešamo kuhani riž in ga naložimo v ogrete krožnike. Potresemo s hrustljavo čebulo in lističi koriandra. Zraven lahko ponudimo pečene zelene šparglje s teriyaki omako (v ponvi segrejemo ghee maslo, dodamo očiščene šparglje, pražimo nekaj minut in jih pred koncem pečenja prelijemo z nekaj žlicami teriyaki omake).