Sestavine

  • 1 l mleka
  • 250 g mlečnega riža
  • 1/2 žličke limonove lupine
  • 1/2 žličke bourbonske vanilije
  • sol
  • 750 g kiselkastih jabolk
  • 2 žlici limonovega soka
  • 4 žlice bezgovega sirupa
  • 4 jajca
  • 80 g sladkorja
  • 4 žlice brusnične marmelade
  • sladkor v prahu

Uvod

Najprej priporočamo pašto fižol - tukaj. Še najboljše drugi dan, ko je gosto fižolovo juho potrebno le malo razredčiti in pogreti. Če se zraven grejejo tudi testenine, nič hudega, ker bodo bolj mehke kot prvi dan, saj je to enolončnica. Kar pa pomeni, da imate po njej dvoje, dovolj prostora in časa.

Prostor je tista luknja, ki začne hitro po juhi kričati, da je še lačna. Čas pa je tisti, ki jo bo zapomnil. Zato smo spekli rižev narastek - ker je stalnica, ki se prileže vsako zimo in po vsaki enolončnici. In zato smo dodali še jabolka in brusnice - ker bo tudi rižev narastek dober tudi še jutri....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 6 oseb
  • Hranilna vrednost: 577 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 40 minut
 
Postopek
1

V širokem loncu zavremo mleko, limonovo lupino, vanilijo in ščepec soli. Vmešamo riž, zavremo in kuhamo na majhni temperaturi 30 do 35 minut. Vmes večkrat premešamo.

2

Jabolka olupimo, razrežemo na četrtine, izrežemo peške in krhlje povprek narežemo na tanke rezine. Pokapljamo jih z limonovim sokom in premešamo. Pečico segrejemo na 180 stopinj.

3

Jajca ločimo in rumenjake ter 20 g sladkorja stepamo v mešalniku 5 minut. Beljake in ščepec soli rahlo stepemo, dodamo preostali sladkor in stepamo do čvrstega snega.

4

Topli mlečni riž zamešamo v rumenjakovo kremo. Nato previdno vmešamo še sneg beljakov. V namaščeni ognjevarni model za pečenje (ca. 30 x 35 cm) porazdelimo polovico mlečnega riža, nanj potresemo narezana jabolka in po njih enakomerno porazdelimo brusnično marmelado. Pokrijemo s preostalim mlečnim rižem.

5

Model postavimo v ogreto pečico na drugo rešetko od spodaj in pečemo 40 do 45 minut. Če narastek po vrhu preveč potemni, ga rahlo pokrijemo s peki papirjem. Pred serviranjem ga potresemo s sladkorjem v prahu.

Oceni