Rižev tiramisu
Sestavine
- 650 ml mleka
- sol
- 1 košček limonove lupine
- 100 g riža (za mlečni riž)
- 3 jajca
- 3 žlice sladkorja
- 250 g mascarpone sira
- 250 ml espresso kave
- 5 cl janeževega likerja (alternativa amaretto liker)
- 150 g baby piškotov
- kakav v prahu
Uvod
- Kategorija: Jesen, Zima
- Količina: 6 oseb
- Hranilna vrednost: 415 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 45 minut (+ 4 ure za hlajenje)
V loncu zavremo 500 ml mleka, ščepec soli in limonovo lupino. Dodamo riž in kuhamo na majhni temperaturi 30 minut. Kuhani mlečni riž rahlo ohladimo in ga vmes večkrat premešamo.
Preostalo mleko segrejemo. Jajca ločimo ter rumenjake, sladkor in toplo mleko v kotličku oz. skledi stepamo z metlico na vroči sopari do penaste kreme. Vmešamo mlečni riž in vse skupaj ohladimo.
V mlačno riževo kremo zamešamo mascarpone sir in stepeno sladko smetano. V plitvi posodi zmešamo kavo in liker.
V kavno mešanico na kratko pomočimo vse piškote in jih zložimo na desko. V servirne kozarce izmenično naložimo plast piškotov in plast riževe kreme ter ponovimo postopek, da porabimo vse sestavine. Tiramisu postavimo v hladilnik za najmanj 4 ure ali preko noči. Pred serviranjem ga potresemo s kakakavom v prahu.