Sestavine

  • 650 ml mleka
  • sol
  • 1 košček limonove lupine
  • 100 g riža (za mlečni riž)
  • 3 jajca
  • 3 žlice sladkorja
  • 250 g mascarpone sira
  • 250 ml espresso kave
  • 5 cl janeževega likerja (alternativa amaretto liker)
  • 150 g baby piškotov
  • kakav v prahu

Uvod

Pravzaprav to ni tiramisu. Če bi bil, ga ne bi naredili. Najboljši tiramisu je namreč klasičen, pripravljen po originalnem receptu, brez spreminjanja. Zato je to mlečni riž z okusom tiramisuja … Njega pa boste, kajne, naredili. Saj je veliko boljši od klasičnega mlečnega riža! Rižev tiramisu, torej, ki pobere najboljše od klasičnega mlečnega riža in klasičnega tiramisuja....

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 6 oseb
  • Hranilna vrednost: 415 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut (+ 4 ure za hlajenje)
 
Postopek
1

V loncu zavremo 500 ml mleka, ščepec soli in limonovo lupino. Dodamo riž in kuhamo na majhni temperaturi 30 minut. Kuhani mlečni riž rahlo ohladimo in ga vmes večkrat premešamo.

2

Preostalo mleko segrejemo. Jajca ločimo ter rumenjake, sladkor in toplo mleko v kotličku oz. skledi stepamo z metlico na vroči sopari do penaste kreme. Vmešamo mlečni riž in vse skupaj ohladimo.

3

V mlačno riževo kremo zamešamo mascarpone sir in stepeno sladko smetano. V plitvi posodi zmešamo kavo in liker.

4

V kavno mešanico na kratko pomočimo vse piškote in jih zložimo na desko. V servirne kozarce izmenično naložimo plast piškotov in plast riževe kreme ter ponovimo postopek, da porabimo vse sestavine. Tiramisu postavimo v hladilnik za najmanj 4 ure ali preko noči. Pred serviranjem ga potresemo s kakakavom v prahu.

Oceni