Sestavine

  • 4 lososovi fileji s kožo (a 150 g)
  • 50 ml yuzu soka (opcija je limetin sok)
  • 1 manjša solatna kumara
  • 3 žlice riževega kisa
  • šopek redkvic
  • 1 žlica mirina (riževo vino)
  • 1 žlica sezamovega olja
  • 350 g basmati riža
  • 4 žlice sezamovih semen
  • 2 žlici domače majoneze
  • 1 žlička wasabi paste
  • 3 žlice arašidovega olja
  • sojina omaka

Uvod

Japonci takšnim raznovrstnim riževim bovlam, v katerih se mešajo hladne in tople sestavine ter jedi, pravijo don, oziroma donburi. Čeprav jim, prosim, ne povejte, da smo za njihovega dona uporabili basmati riž … A drznili smo si ravno zato, ker je bistvo takšnih bovl pestrost, torej čim bolj raznoliko in vsega po malem.

Bistvo te riževe, četudi basmati, bovle pa je losos. A pozor, v obeh inačicah, kot na kožo zapečen file in z majonezo sesekljani tatar, je bistvo tako uporabljenega lososa njegova kakovost! Med lososom in lososom so v naših trgovinah razlike velike, zato ne stiskajte in varčujte pri tej jedi, kjer malo (lososa) pomeni več (nadokusa).

Ker to je šele začetek! Zdaj, ko smo vzljubili riževe bovle, jih bomo pripravljali še na številne načine, saj gre vanje lahko vse, kar je dobro, naj bo vroče ali hladno. Zato nabavite tudi najboljšo sojino omako! Mi smo, na primer, uporabili shoyu iz bučnih semen!

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 540 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
  • Priporočeno vino: Chardonnay selekcija 2010, Marjan Simčič
 
Postopek
1

Lososove fileje natremo s 3 žlicami soka, krepko solimo in pustimo stati 20 minut. Kumaro umijemo, po želji olupimo in po dolgem prerežemo. Z žličko odstranimo semena in kumaro narežemo na 1/2 cm debele rezine. Rahlo solimo, dodamo 2 žlici kisa in sezamovo olje ter premešamo.

2

Redkvice razrežemo na četrtine, dodamo sol, 1 žlico kisa in mirin, premešamo in pustimo stati 10 minut. Sezam opražimo v ponvi brez maščobe. Riž skuhamo po navodilu na embalaži.

3

Filejem odrežemo tanke konce, jim odstranimo kožo in narežemo na zelo drobne kocke. Gladko zmešamo majonezo, wasabi pasto in žlico soka. Dodamo lososove kocke in dobro premešamo.

4

V ponvi segrejemo arašidovo olje, vanj položimo lososove fileje s kožo navzdol in pečemo na močni vročini 3 do 4 minute. Nato fileje obrnemo, ponev odstavimo s štedilnika in pustimo stati 1 minuto.

5

V kuhani riž zamešamo praženi sezam. V globoke krožnike ali skodele naložimo riž, kumare, redkvice in pečeni losos. S pomočjo dveh žlic iz lososovega tatarja oblikujemo žličnik in ga položimo na riž. Posebej serviramo sojino omako.

Oceni
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars (No Ratings Yet)