Sestavine

  • 500 ml mleka
  • 125 g mlečnega riža
  • 1 vanilijev strok
  • sol
  • 4 listi želatine
  • 3 žlice jajčnega likerja
  • 70 g sladkorja
  • 250 ml rdečega vina
  • 1 cimetova palčka
  • 1 žlička jeidlnega škroba
  • 4 velčje fige
  • 200 ml sladke smetane
  • 1 zavitek vanilijevega sladkorja
  • sesekljane pistacije

Uvod

Če se vam zdi, da je mlečni riž za v vrtec ali kvečjemu za večerjo, potem iz njega naredite terino, ki bo že za jesensko popoldne. Ker bo še boljša, če jo boste naredili že dan prej, bo najboljše, da bo čim večja, saj bo dobra več dni. Enako velja tudi za njeno sladko spremljavo iz smokev, saj boste z njo lahko razveselili še več jedi, ki si želijo več sočnosti....

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 8 oseb
  • Hranilna vrednost: 335 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut (+ 2 uri za hlajenje)
 
Postopek
1

Zavremo mleko, ščepec soli in izpraskano vanilijevo sredico. Vmešamo riž in med mešanjem kuhamo na majhni vročini 20 do 25 minut, da se riž zgosti. Želatino namakamo v mrzli vodi 5 minut.

2

V kuhani riž zamešamo 30 g sladkorja in ožeto želatino ter ga ohladimo. Smetano in vanilijev sladkor trdo stepemo ter zamešamo v ohlajeni riž. Model za terino obložimo s prozorno folijo in napolnimo z riževo maso. Po vrhu jo poravnamo, pokrijemo s folijo in postavimo v hladilnik za 2 uri.

3

Medtem v širši kozici karameliziramo preostali sladkor, dolijemo vino, dodamo cimet in kuhamo na majhni vročini 5 do 7 minut. Fige narežemo na kolobarje ali rezine.

4

Jedilni škrob gladko razmešamo z žlico mrzle vode in z njim zgostimo vinsko omako. Narezane fige prelijemo z vročo omako, rahlo premešamo in ohladimo.

5

Ohlajeno riževo terino zvrnemo na desko, odstranimo folijo in jo narežemo na rezine. Na krožnike naložimo fige z omako in riževo terino ter po želji potresemo s sesekljanimi pistacijami.

Oceni