Riževa terina s smokvami
Sestavine
- 500 ml mleka
- 125 g mlečnega riža
- 1 vanilijev strok
- sol
- 4 listi želatine
- 3 žlice jajčnega likerja
- 70 g sladkorja
- 250 ml rdečega vina
- 1 cimetova palčka
- 1 žlička jeidlnega škroba
- 4 velčje fige
- 200 ml sladke smetane
- 1 zavitek vanilijevega sladkorja
- sesekljane pistacije

Uvod
- Kategorija: Jesen
- Količina: 8 oseb
- Hranilna vrednost: 335 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 45 minut (+ 2 uri za hlajenje)
Zavremo mleko, ščepec soli in izpraskano vanilijevo sredico. Vmešamo riž in med mešanjem kuhamo na majhni vročini 20 do 25 minut, da se riž zgosti. Želatino namakamo v mrzli vodi 5 minut.
V kuhani riž zamešamo 30 g sladkorja in ožeto želatino ter ga ohladimo. Smetano in vanilijev sladkor trdo stepemo ter zamešamo v ohlajeni riž. Model za terino obložimo s prozorno folijo in napolnimo z riževo maso. Po vrhu jo poravnamo, pokrijemo s folijo in postavimo v hladilnik za 2 uri.
Medtem v širši kozici karameliziramo preostali sladkor, dolijemo vino, dodamo cimet in kuhamo na majhni vročini 5 do 7 minut. Fige narežemo na kolobarje ali rezine.
Jedilni škrob gladko razmešamo z žlico mrzle vode in z njim zgostimo vinsko omako. Narezane fige prelijemo z vročo omako, rahlo premešamo in ohladimo.
Ohlajeno riževo terino zvrnemo na desko, odstranimo folijo in jo narežemo na rezine. Na krožnike naložimo fige z omako in riževo terino ter po želji potresemo s sesekljanimi pistacijami.