Sestavine

  • 600 ml kokosovega mleka
  • sol
  • 125 g riža (za mlečni riž)
  • 3 stebla limonske trave (ali šopek citronske verbene)
  • 30 g rjavega sladkorja
  • 120 g kokosovih kosmičev
  • 70 g indijskih oreščkov
  • 100 g sladkorja
  • 400 g rabarbare
  • 10 g svežega ingverja
  • 2 pomaranči
  • 1 žlička jedilnega škroba
  • sveže jagode

Uvod

Priznam! Če bi mi (v gostilni) za sladico namenili mlečni riž, bi lahko v njegovo pripravo vložili še takšne dodatke in postopke, a bi raje izbral kaj drugega. Mlečni riž je le za doma … Toda, če bi iz mlečnega riža naredili takšne sočno-hrustljave cmoke, okopane v takšnem rabarbarinem kompotu z jagodami, bi me tudi v gostilni prepričali v mlečni riž. A ne bo jim uspelo, si bom raje cmoke povaljal v kokosu kar sam in doma!...

  • Kategorija: Poletje, Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut (+ čas za hlajenje)
 
Postopek
1

Limonsko travo očistimo in drobno sesekljamo. Zavremo kokosovo mleko, limonsko travo (ali osmukano verbeno) in ščepec soli. Odstavimo s štedilnika in pustimo stati 15 minut.

2

Ponovno zavremo, dodamo riž in kuhamo na majhni temperaturi 30 minut, vmes večkrat premešamo. Po potrebi med kuhanjem dolijemo še malo kravjega mleka. Na koncu vmešamo rjavi sladkor in mlečni riž ohladimo.

3

Rabarbaro očistimo, debelejša stebla po dolgem prerežemo na polovico in jo poševno narežemo na 4 cm dolge kose. Olupljeni ingver drobno sesekljamo. Pomaranči stisnemo, potrebujemo 200 ml soka.

4

V širokem loncu karameliziramo 50 g sladkorja, dolijemo pomarančni sok, dodamo ingver in kuhamo na srednji temperaturi, da se karamela raztopi. Jedilni škrob gladko razmešamo z 2 žlicama vode in z njim zgostimo pomarančno omako.

5

Dodamo narezano rabarbaro in kuhamo na majhni temperaturi 4 do 5 minut ter pazimo, da se rabarbara ne razkuha. Kompot nato pustimo ohladiti.

6

Kokosove kosmiče opražimo v ponvi brez maščobe do svetlo rjave barve, jih stresemo na krožnik in ohladimo. V ponev stresemo preostali sladkor (50 g), ga raztopimo in dodamo indijske oreščke. Premešamo in karameliziramo do svetlo rjave barve. Ohladimo jih na peki papirju.

7

Pred serviranjem mrzli mlečni riž z rokami oblikujemo v 12 majhnih kroglic in jih povaljamo v kokosovih kosmičih. Jagode narežemo na poljubno velike kose. Na krožnike naložimo rabarbaro, riževe kroglice in jagode ter potresemo s karameliziranimi oreščki.

Oceni