Riževo meso z lisičkami in fižolom
Sestavine
- 300 g svinjskega vratu
- 5 g posušenih jurčkov
- 1 žlica sladke paprike v prahu
- 1/2 žličke poprovih zrn
- sol
- 75 g narezane hamburške slanine
- 250 g stročjega fižola
- 2 šalotki
- 1 strok česna
- 6 vejic šatraja
- 150 g lisičk
- 2 žlici repičnega olja
- 75 ml belega vina
- 140 g dolgorznatega riža
- 1 lovorov list
- 400 do 500 ml mesne juhe
- 1 žlica masla
- tabasco
Uvod
- Kategorija: Poletje
- Količina: 2 osebi
- Hranilna vrednost: 844 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura
Posušene jurčke, poprova zrna, sladko papriko in sol v blenderju zmeljemo v prah. Fižol očistimo in narežemo na 3 cm dolge kose. Zavremo slano vodo, vanjo stresemo fižol in ga blanširamo 3 minute. Nato ga na cedilu prelijemo z mrzlo vodo.
Slanino narežemo na kratke trakove. Svinjski vrat narežemo na 1,5 cm velike kocke. Šalotko narežemo na tanke kolobarje, česen pa drobno sesekljamo.
V široki litoželezni posodi segrejemo olje ter na močni temperaturi opražimo meso in slanino. Dodamo šalotko in česen, pražimo 1 minuto, dolijemo vino in ga skoraj v celoti pokuhamo. Vmešamo blanširani fižol, riž, polovico šatraja in lovorov list.
Dolijemo juho in dušimo na srednji temperaturi toliko časa, da je riž kuhan. V majhni ponvi segrejemo maslo in opečemo lisičke ter jih rahlo solimo. Vmešamo jih v kuhani riž, začinimo s tabascom in pred serviranjem potresemo s preostalim šatrajem.