Sestavine

  • 350 g riža za rižoto
  • 75 g pancete
  • 2 stroka česna
  • 1 velika šalotka ali 2 mladi čebuli
  • 5 žlic masla
  • 50 ml suhega belega vina
  • 1 l zelenjavne jušne osnove
  • 250 g svežega ali zamrznjenega graha
  • 4 žlice anribanega parmezana
  • sol poper
  • sveži peteršilj ali meta

Uvod

Klasika! Včasih v vrtcu, kjer je riž padal skozi vilice, zdaj pa še v kakšni obcestni gostilni, ki pa je ni na seznamu Izbora okusov … Torej, povsem razkuhan in še izsušen riž, z odmrznjenim grahom, ki se zatika med zobmi, in paniranim zrezkom, ki je bil spečen že pred urami, nato pa čakal in čakal, da se ga usmili popotnik, ki se mu je ravno tam mimo oglasil želodec.

A lahko je čisto drugače! Ne z razkuhanim korenjem iz skrinje in trdim grahom iz konzerve, ne z izsušenim rižem iz vedra, v katerem je bil kupljen, ne kot na dieti v bolnici, kjer tudi brez tega nimaš apetita. Pač pa kot pravi benečanski risi e bisi, ki je prava šola rižote. Zato, ko znate skuhati dober rizi bizi, znate kuhati rižoto!...

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 645 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut
 
Postopek
1

Panceto narežemo na majhne kocke. Čebulo in česen drobno sesekljamo. V nizkem loncu segrejemo 2 žlici masla, dodamo panceto, čebulo in česen ter pražimo na srednji vročini, da čebula postekleni.

2

Dodamo riž, praimo 1 minuto in dolijemo vino. Malce ga pokuhamo in dolijemo zajemalko juhe. Riž kuhamo na majhni vročini med mešanjem in dolivanjem juhe 7 minut.

3

Nato v riž zamešamo grah in kuhamo še 15 minut med dolivanjem juhe in mešanjem. Na koncu v rižoto zamešamo parmezan, preostalo maslo in po želji sesekljana zelišča, začinimo s sveže mletim poprom in pokrijemo. Rižoto pustimo stati nekaj minut, nato jo serviramo s sveže naribanim parmezanom.

Oceni