Sestavine

  • 400 g mešanih gob (jurčki šitake rjavi šampinjoni)
  • 2 stroka česna
  • 1 majhen rdeči čili
  • 6 žlic oljčnega olja
  • 4 vejice timijana
  • 200 g riža (Arborio, Carnaroli)
  • 2 majhni šalotki
  • 75 ml suhega vermuta (Noily Prat)
  • 750 ml zelenjavne juhe
  • 30 g masla
  • 2 žlici naribanega parmezana
  • 1 bio limona
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • sol, poper
  • nahobljani parmezan

Uvod

Bistvo dobre (kremne) rižote je mešanje! To smo se naučili na tečaju o rižoti in od tega ne odstopamo. Razen, ko nam ni do mešanja … Takrat pa damo rižoto v pečico!

Sicer v pečici rižota ne bo gotova nič prej in tudi dela z njo, razen mešanja, ne bo dosti manj. Toda, tudi rižota iz pečice bo lepo kremna, predvsem pa bomo pečico uporabili zaradi gob! Pravzaprav v pečici nastane najboljša gobova rižota, pa čeprav se rižota in gobe pečejo posebej. Oziroma, ravno zato!

Ko imamo jurčke, jih v rižoto, ki jo mešamo, zamešamo. Ko pa imamo gojene gobe, jih je boljše popeči s česnom (in čiliji) v pečici ter jih na rižoto na koncu le dodati. Na ta način dobimo nežno rižoto in krepke (umami) gobe, kar ustvari večplastnost nadokusa drugačne gobove rižote, kot smo je vajeni. In točno to želimo, kajne, Da nam ni dolgčas!...

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 50 minut
  • Priporočeno vino: Belo classic 2019, Janko Kobal
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Gobe narežemo na 5 mm debele rezine in jih porazdelimo po pekaču, ki smo ga prekrili s papirjem za peko. Olupljeni česen tanko nalistamo in potresemo po gobah. Gobe začinimo s soljo, sveže mletim poprom in timijanovimi lističi. Pokapljamo s 4 žlicami olja in postavimo v sredino pečice za 25 minut. Vmes enkrat rahlo premešamo.

2

Olupljeno šalotko drobno sesekljamo. V okrogli litoželezni posodi segrejemo preostalo olje in šalotko stekleno opražimo. Dodamo riž, popramo in pražimo 1 minuto. Dolijemo vermut, ga rahlo pokuhamo in dolijemo 600 ml juhe. Posodo pokrijemo in postavimo v sredino pečice za 17 minut.

3

Nato posodo vzamemo iz pečice, dolijemo preostalo juho in rižoto kuhamo na srednji vročini še nekaj minut. Posodo odstavimo s štedilnika, v riž zamešamo naribani parmezan, mrzlo maslo, peteršilj in nastrgano limonovo lupino. Če je rižota presuha, dodamo nekaj žlic vroče vode.

4

V ogreta krožnika naložimo rižoto, jo potresemo s pečenimi gobami in rahlo pokapljamo z oljčnim oljem. Po želji jo potresemo z nahobljanim parmezanom.

Oceni