Rižota iz pečice, pečene gobe
Sestavine
- 400 g mešanih gob (jurčki šitake rjavi šampinjoni)
- 2 stroka česna
- 1 majhen rdeči čili
- 6 žlic oljčnega olja
- 4 vejice timijana
- 200 g riža (Arborio, Carnaroli)
- 2 majhni šalotki
- 75 ml suhega vermuta (Noily Prat)
- 750 ml zelenjavne juhe
- 30 g masla
- 2 žlici naribanega parmezana
- 1 bio limona
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
- sol, poper
- nahobljani parmezan
Uvod
- Kategorija: Jesen
- Količina: 2 osebi
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 50 minut
- Priporočeno vino: Belo classic 2019, Janko Kobal
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Gobe narežemo na 5 mm debele rezine in jih porazdelimo po pekaču, ki smo ga prekrili s papirjem za peko. Olupljeni česen tanko nalistamo in potresemo po gobah. Gobe začinimo s soljo, sveže mletim poprom in timijanovimi lističi. Pokapljamo s 4 žlicami olja in postavimo v sredino pečice za 25 minut. Vmes enkrat rahlo premešamo.
Olupljeno šalotko drobno sesekljamo. V okrogli litoželezni posodi segrejemo preostalo olje in šalotko stekleno opražimo. Dodamo riž, popramo in pražimo 1 minuto. Dolijemo vermut, ga rahlo pokuhamo in dolijemo 600 ml juhe. Posodo pokrijemo in postavimo v sredino pečice za 17 minut.
Nato posodo vzamemo iz pečice, dolijemo preostalo juho in rižoto kuhamo na srednji vročini še nekaj minut. Posodo odstavimo s štedilnika, v riž zamešamo naribani parmezan, mrzlo maslo, peteršilj in nastrgano limonovo lupino. Če je rižota presuha, dodamo nekaj žlic vroče vode.
V ogreta krožnika naložimo rižoto, jo potresemo s pečenimi gobami in rahlo pokapljamo z oljčnim oljem. Po želji jo potresemo z nahobljanim parmezanom.