Sestavine

  • 125 g riža za rižoto (arborio, carnaroli)
  • 1 majhna šalotka
  • 50 ml belega vina
  • 2 žlici olivnega olja
  • zelenjavna juha za zalivanje
  • 50 g svežih črnih tartufov
  • 2 žlici parmezana
  • 4 žlice masla

Uvod

”Darilo sem ti prinesla,” je odzvanjalo že od vrat. Kakšna nova računalniška igrača? Steklenica vina, ki ga še ni pil? Karte za nogometno tekmo? Upam, da ni spet kravata ... Kaj je kakšen praznik? Katerega smo sploh danes? Joj, sem spet kaj pozabil? Vprašanja so mu padala iz glave v želodec, da je črvičenje preglasilo njeno dobro voljo. Pravzaprav se je veselje, kdo pa nima rad daril, tako hitro spremenilo v strah, saj jih ima ona še raje od njega, da je kar pozabil dihati. Sicer bi jih zavohal, tri črne orehe, ki jih je zmagovalno odvila iz kuhinjskega papirja in mu jih podržala pod nos. Zadišalo je, da se je strah takoj razblinil. Kaj bova? ”Za rižote si ti specialist,” je odločila in zatem še določila: ”Ker črne lahko tudi kuhaš, jih polovico sesekljaj in zamešaj v riž, polovico pa jih na koncu nahoblaj na vrh!”...

  • Kategorija: Jesen, On zanjo
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut
  • Priporočeno vino: Rebula 2010, Grace
 
Postopek
1

Na olju je stekleno opražil drobno sesekljano šalotko, dodal riž, ga popražil in zalil z vinom. Vino je malce povrel, nato dolil nekaj zajemalk vroče juhe in med stalnim mešanjem ter dolivanjem juhe na srednji temperaturi skuhal riž na zob (al dente).

2

Medtem je polovico tartufa nahobljal, polovico pa drobno narezal. V kozici je segrel maslo, dodal narezane tartufe in jih pražil 30 sekund. V rižoto je zamešal parmezan in maslo s tartufi. Rižoto je naložil v ogreta krožnika in po vrhu potresel z nahobljanimi tartufi.

Oceni