Rižota s cvetovi akacije in lešniki
Sestavine
- 160 g riža za rižoto (Arborio, Carnaroli)
- 1 šalotka
- 2 žlici olivnega olja
- 75 ml belega vina
- 40 g masla
- 2 žlici parmezana
- 6 vejic akacije
- 30 g olupljenih lešnikov
- 1 bio limona
- 650 ml zelenjavne juhe

Uvod
- Kategorija: On zanjo
- Količina: 2 osebi
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 35 minut
- Priporočeno vino: Rebula selekcija 2011, Marjan Simčič
Šalotko je olupil in drobno sesekljal. V kozici je segrel olje, dodal šalotko in jo stekleno opražil. Dodal je še riž, malce popražil, zalil z vinom in ga skoraj v celoti pokuhal.
Dolil je toliko vroče zelenjavne juhe, da je bil riž pokrit in nato med mešanjem in dodajanjem zelenjavne juhe kuhal 18 do 20 minut.
Medtem je v ponvi brez maščobe opražil lešnike in jih drobno sesekljal. Cvetove akacije je osmukal, limonino lupinico pa nastrgal.
V kuhano rižoto je zamešal cvetove akacije (nekaj jih je shranil za dekoracijo), maslo in parmezan ter nekaj žlic juhe, da je ostala kremasta. Naložil jo je v ogrete krožnike, potresel s praženimi lešniki in limonino lupinico ter okrasil s cvetovi akacije in origana.