Sestavine

  • 1 steblo zelene
  • 1 strok česna
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 75 ml pasiranega paradižnika
  • 700 ml zelenjavne juhe
  • sol, poper
  • 180 g riža (Carnaroli, Arborio)
  • 150 g kuhanega rjavega fižola (sorta Borlotti)
  • 2 žlici naribanega parmezana
  • oljčno olje za aromo
  • parmezan za potresanje

Uvod

”Kako rad imam pašta fižol,” je navijal za svojo priljubljeno jed. ”Česa pa ti nimaš rad?” mu je vrnila, češ, spet testenine … ”Jaz bi raje rižoto!” je ona odločila, kaj bo on lahko skuhal.

A ni se predal. Ne bo le po tvoje, si je mislil potiho, na glas pa je začel mešati rižoto, risotto e fagioli, namesto pasta e fagioli.

”Kaj pa je to, rižota s fižolom?” se je začudila.

”Ne, pašta fižol z rižem!”

”Samo, da niso testenine. Saj sem ti rekla, da je riž boljši” je bil volk sit in koza cela....

  • Kategorija: On zanjo, Zima
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
 
Postopek
1

Stebelno zeleno očistimo in narežemo na majhne kocke. Olupljeni česen sesekljamo. V loncu segrejemo oljčno olje, dodamo zeleno in česen ter rahlo opražimo. Dolijemo juho in paradižnikovo salso, solimo in popramo ter kuhamo na majhni vročini 20 minut.

2

Kozico za rižoto rahlo segrejemo, dodamo riž in ga na srednji vročini pražimo nekaj minut, da se riževa zrna segrejejo (a ne smejo biti vroča). Dolijemo tretjino paradižnikove juhe in kuhamo na srednji vročini 15 minut. Vmes rižoto večkrat premešamo in dolivamo juho.

3

Fižol oplaknemo pod mrzlo vodo in ga zamešamo v rižoto. Dolijemo preostalo juho in kuhamo še 5 minut. Začinimo s soljo in sveže mletim poprom ter v rižoto zamešamo parmezan. Rižoto na krožniku pokapljamo z oljčnim oljem in po želji potresemo s parmezanom.

Oceni