Rižota s fižolom
Sestavine
- 1 steblo zelene
- 1 strok česna
- 2 žlici oljčnega olja
- 75 ml pasiranega paradižnika
- 700 ml zelenjavne juhe
- sol, poper
- 180 g riža (Carnaroli, Arborio)
- 150 g kuhanega rjavega fižola (sorta Borlotti)
- 2 žlici naribanega parmezana
- oljčno olje za aromo
- parmezan za potresanje

Uvod
- Kategorija: On zanjo, Zima
- Količina: 2 osebi
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 45 minut
Stebelno zeleno očistimo in narežemo na majhne kocke. Olupljeni česen sesekljamo. V loncu segrejemo oljčno olje, dodamo zeleno in česen ter rahlo opražimo. Dolijemo juho in paradižnikovo salso, solimo in popramo ter kuhamo na majhni vročini 20 minut.
Kozico za rižoto rahlo segrejemo, dodamo riž in ga na srednji vročini pražimo nekaj minut, da se riževa zrna segrejejo (a ne smejo biti vroča). Dolijemo tretjino paradižnikove juhe in kuhamo na srednji vročini 15 minut. Vmes rižoto večkrat premešamo in dolivamo juho.
Fižol oplaknemo pod mrzlo vodo in ga zamešamo v rižoto. Dolijemo preostalo juho in kuhamo še 5 minut. Začinimo s soljo in sveže mletim poprom ter v rižoto zamešamo parmezan. Rižoto na krožniku pokapljamo z oljčnim oljem in po želji potresemo s parmezanom.