Sestavine

  • 300 g olupljenega boba (fava fižol)
  • 750 ml zelenjavne jušne osnove
  • 3 do 4 žlice sladke smetane
  • 2 majhni šalotki
  • 2 stroka česna
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 180 g riža (arborio, carnaroli)
  • 75 ml belega vina
  • 2 žlici naribanega parmezana
  • sol poper
  • 8 velikih kozic
  • 1/4 žličke začimbne mešanice ras el hanout

Uvod

Za rižoto je le en recept, toda rižot je toliko, da jih še nihče ni uspel prešteti. Tukaj je še ena, ki bo zagotovo postala pomladna stalnica. Še posebej, ker kombiniranja nima rada le rižota, temveč tudi bob.

Bob je potrebno oluščiti in to je kar zamudno. Zato, če se lotimo, potem pošteno … Potrebno ga je, torej, olupiti dovolj, da nastane dovolj kreme še za testenine. Najprej v rižoti, potem pa pod peresniki. Za rižoto v kremo boba zamešamo meto, testeninam pa izberemo kakšno drugo zelišče, ki tačas vabi na vrt. Pomembno je kombiniranje, za bob, rižoto, kozice, zelišča, kuhanje in, torej, nas.

P.s. Tudi zeliščnih drobtin naenkrat naredimo dovolj, da jih bomo uporabili večkrat....

  • Kategorija: Poletje, Pomlad
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Bob blanširamo v slani vreli vodi 2 minuti, ga stresemo na cedilo, oplaknemo z mrzlo vodo in olupimo. V kozici zavremo zelenjavno juho, dodamo bob in ga kuhamo 10 do 12 minut.

2

Kuhani bob s penavko poberemo iz tekočine in ga stresemo v blender. Dodamo malo sladke smetane in nekaj žlic zelenjavne juhe, v kateri se je kuhal, ter vse skupaj zmiksamo v gladki pire. Začinimo s soljo in sveže mletim poprom.

3

Šalotko in česen drobno sesekljamo. V posodi za rižoto segrejemo 2 žlici olja, dodamo česen in šalotko ter stekleno opražimo. Dodamo riž, pražimo 1 minuto in dolijemo vino. Tekočino povremo na polovico in dolijemo tretjino zelenjavne juhe, v kateri smo kuhali bob.

4

Rižoto kuhamo med mešanjem in dolivanjem juhe 16 do 18 minut. Paradižnike narežemo na manjše kose. V riž zamešamo bobov pire, parmezan in narezani paradižnik, pokrijemo in pustimo stati 5 minut.

5

Olupljene kozice potresemo z začimbno mešanico in solimo. V majhni ponvi segrejemo preostalo olje in kozice na hitro opečemo. Na krožnika naložimo rižoto in nanjo pečene kozice. Po želji jo potresemo s hrustljavimi panko drobtinami (v majhni ponvi segrejemo 2 žlici ghee masla, dodamo 3 žlice grobih panko drobtin, jih zlato rjavo opražimo in na koncu vanje zamešamo 1 žlico sesekljane mete).

Oceni