Rižota s kremo boba in kozice
Sestavine
- 300 g olupljenega boba (fava fižol)
- 750 ml zelenjavne jušne osnove
- 3 do 4 žlice sladke smetane
- 2 majhni šalotki
- 2 stroka česna
- 4 žlice oljčnega olja
- 180 g riža (arborio, carnaroli)
- 75 ml belega vina
- 2 žlici naribanega parmezana
- sol poper
- 8 velikih kozic
- 1/4 žličke začimbne mešanice ras el hanout

Bob blanširamo v slani vreli vodi 2 minuti, ga stresemo na cedilo, oplaknemo z mrzlo vodo in olupimo. V kozici zavremo zelenjavno juho, dodamo bob in ga kuhamo 10 do 12 minut.
Kuhani bob s penavko poberemo iz tekočine in ga stresemo v blender. Dodamo malo sladke smetane in nekaj žlic zelenjavne juhe, v kateri se je kuhal, ter vse skupaj zmiksamo v gladki pire. Začinimo s soljo in sveže mletim poprom.
Šalotko in česen drobno sesekljamo. V posodi za rižoto segrejemo 2 žlici olja, dodamo česen in šalotko ter stekleno opražimo. Dodamo riž, pražimo 1 minuto in dolijemo vino. Tekočino povremo na polovico in dolijemo tretjino zelenjavne juhe, v kateri smo kuhali bob.
Rižoto kuhamo med mešanjem in dolivanjem juhe 16 do 18 minut. Paradižnike narežemo na manjše kose. V riž zamešamo bobov pire, parmezan in narezani paradižnik, pokrijemo in pustimo stati 5 minut.
Olupljene kozice potresemo z začimbno mešanico in solimo. V majhni ponvi segrejemo preostalo olje in kozice na hitro opečemo. Na krožnika naložimo rižoto in nanjo pečene kozice. Po želji jo potresemo s hrustljavimi panko drobtinami (v majhni ponvi segrejemo 2 žlici ghee masla, dodamo 3 žlice grobih panko drobtin, jih zlato rjavo opražimo in na koncu vanje zamešamo 1 žlico sesekljane mete).