Sestavine

  • 3 glave treviškega radiča
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 100 g masla
  • 2 šalotki
  • 360 g riža za rižoto (arborio, carnaroli...)
  • 175 ml belega vina
  • 1500 ml zelenjavne juhe
  • 1 jabolko
  • sol, poper
  • 50 g parmezana

Uvod

Radič je solata. Solata ima svežino. Svežina pa se ne kuha in peče, zato je solata (skoraj vedno) surova.

Treviški radič (in z njim njegov beli sorodnik iz Belgije, vitlof, belgijski radič) je zato izjema, ki se ne ustraši vročine. Ko je treviški radič pečen, je najboljši.

Zato smo ga za rižoto najprej spekli. Če ne bi bilo zunaj tako mrzlo, bi ga spekli kar na žaru. Da pa ne bi kdo rekel, da ni dovolj svežine, smo rižoti dodali še jabolko. Takšna rižota ne potrebuje solate!...

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Treviški radič po dolgem prerežemo na polovico. V veliki ponvi segrejemo olje in radič pečemo na vsaki strani nekaj minut. Solimo in popramo ter liste narežemo na 1 cm široke trakove.

2

Olupljeno šalotko drobno sesekljamo. Segrejemo 50 g masla in šalotko stekleno opražimo. Vmešamo narezani radič in riž ter pražimo 2 minuti. Dolijemo vino, ga pokuhamo in dolijemo nekaj zajemalk vroče juhe. Med stalnim mešanjem in dolivanjem juhe kuhamo riž približno 20 do 25 minut.

3

Jabolko olupimo, narežemo na majhne kocke in dodamo rižu po 10 minutah kuhanja. Pred serviranjem v rižoto zamešamo parmezan in preostali riž. Po želji okrasimo z lističi radiča.

Oceni