Rižota s pečenim treviškim radičem
Sestavine
- 3 glave treviškega radiča
- 3 žlice oljčnega olja
- 100 g masla
- 2 šalotki
- 360 g riža za rižoto (arborio, carnaroli...)
- 175 ml belega vina
- 1500 ml zelenjavne juhe
- 1 jabolko
- sol, poper
- 50 g parmezana
Postopek
1
Treviški radič po dolgem prerežemo na polovico. V veliki ponvi segrejemo olje in radič pečemo na vsaki strani nekaj minut. Solimo in popramo ter liste narežemo na 1 cm široke trakove.
2
Olupljeno šalotko drobno sesekljamo. Segrejemo 50 g masla in šalotko stekleno opražimo. Vmešamo narezani radič in riž ter pražimo 2 minuti. Dolijemo vino, ga pokuhamo in dolijemo nekaj zajemalk vroče juhe. Med stalnim mešanjem in dolivanjem juhe kuhamo riž približno 20 do 25 minut.
3
Jabolko olupimo, narežemo na majhne kocke in dodamo rižu po 10 minutah kuhanja. Pred serviranjem v rižoto zamešamo parmezan in preostali riž. Po želji okrasimo z lističi radiča.
Oceni