Sestavine

  • 170 g riža za rižoto (arborio ali carnaroli)
  • 120 g šitake gob
  • 1 šalotka
  • 2 žlici arašidovega olja
  • 1 žlica sojine omake
  • 100 ml belega vina
  • 700 do 800 ml zelenjavne juhe
  • 1 žlica svežih timijanovih lističev
  • 2 žlici naribanega parmezana
  • sol, črni poper

Uvod

”Rad imam ostanke. Ne, rad imam dobre ostanke! Biti mora tako dobro, da nekaj še ostane. Ker je jutri potem še boljše!” Pogledala ga je mastnih rok in odložila hrustljavo zapečeno perutničko. ”Naj ti bo, naj ostane za jutri. Ampak ti kuhaš!”

Da ni pegatke le popekel, ji je še rižoto zmešal. Uspelo mu je tako, da ga je celo pohvalila: Ker si tako pridno mešal, bom za sladico nekaj spekla.” Iz shrambe je vzela ostanke peciva in jih pogrela v mikrovalovki. Bili so tako dobri, da ji je obljubil: ”Iz ostankov rižote pa bom jutri naredil solato!”

To je najboljše pri dobrih ostankih – da nikoli ni konec, oziroma, da je vedno boljše.

  • Kategorija: On zanjo, Zima
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 35 minut
 
Postopek
1

Olupljeno šalotko narežemo na zelo tanke rezine. Gobam odrežemo peclje in klobuke narežemo na 1 cm debele rezine. V veliki ponvi segrejemo olje in šalotko stekleno opražimo. Dodamo narezane gobe, dolijemo sojino omako in vse skupaj pražimo na srednji vročini 5 do 7 minut, da gobe rahlo karamelizirajo.

2

Nato gobe stresemo v kozico, v kateri bomo kuhali rižoto, po potrebi dodamo 1 žličko olja in segrejemo. Dodamo riž in timijan ter pražimo 2 minuti. Dolijemo vino in ga skoraj v celoti pokuhamo.

3

Dolijemo tretjino juhe ter riž med stalnim mešanjem in dolivanjem juhe kuhamo na majhni vročini 17 do 20 minut. Na koncu v rižoto zamešamo še parmezan, pokrijemo, kozico odstavimo s štedilnika in pustimo stati 5 minut. Rižoto postrežemo s pečenim piščancem, ki je ostal od nedeljskega kosila.

Oceni