Rižota s šitakami
Sestavine
- 170 g riža za rižoto (arborio ali carnaroli)
- 120 g šitake gob
- 1 šalotka
- 2 žlici arašidovega olja
- 1 žlica sojine omake
- 100 ml belega vina
- 700 do 800 ml zelenjavne juhe
- 1 žlica svežih timijanovih lističev
- 2 žlici naribanega parmezana
- sol, črni poper

Uvod
- Kategorija: On zanjo, Zima
- Količina: 2 osebi
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 35 minut
Olupljeno šalotko narežemo na zelo tanke rezine. Gobam odrežemo peclje in klobuke narežemo na 1 cm debele rezine. V veliki ponvi segrejemo olje in šalotko stekleno opražimo. Dodamo narezane gobe, dolijemo sojino omako in vse skupaj pražimo na srednji vročini 5 do 7 minut, da gobe rahlo karamelizirajo.
Nato gobe stresemo v kozico, v kateri bomo kuhali rižoto, po potrebi dodamo 1 žličko olja in segrejemo. Dodamo riž in timijan ter pražimo 2 minuti. Dolijemo vino in ga skoraj v celoti pokuhamo.
Dolijemo tretjino juhe ter riž med stalnim mešanjem in dolivanjem juhe kuhamo na majhni vročini 17 do 20 minut. Na koncu v rižoto zamešamo še parmezan, pokrijemo, kozico odstavimo s štedilnika in pustimo stati 5 minut. Rižoto postrežemo s pečenim piščancem, ki je ostal od nedeljskega kosila.