Sestavine

  • 1 šopek toskanskega ohrovta
  • 5 žlic oljčnega olja
  • 4 sardelni fileji v olju (inčuni)
  • 2 stroka česna
  • 1 velika šalotka
  • 2 žlički sesekljanih rožmarinovih iglic
  • 700 ml goveje juhe
  • 200 g Carnaroli ali Arborio riža
  • 25 g naribanega parmezana
  • črnii poper
  • 60 g stracciatella sira (ali sredice burrate)
  • tanki trakovi limonove lupine

Uvod

Rižote se nikoli ne naveličamo. Zato, ker ni nikoli enaka! Ko jesen obarva liste, nam prija, če nas hrana tudi pogreje. A za to ni dovolj le njena vročina, temveč tudi globina. Ta rižota je ima toliko, da boste njen polni okus globoko zajemali tudi s plitvega krožnika. Ker nas toskanski ohrovt in sardelni fileji tako izdatno ”ogrejejo”, je na koncu potrebna zvrhana žlica natrgane mocarele (stracciatella sir), da nas osveži.

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
  • Priporočeno vino: Konde 2009, Kabaj
 
Postopek
1

Iz ohrovtovih listov izrežemo trda stebla. Ohrovtove liste nato blanširamo v slanem kropu 3 minute. S penavko jih poberemo iz vode in oplaknemo pod mrzlo vodo.

2

V multipraktik damo blanširani ohrovt, sardelne fileje in olupljeni česen. Dodamo 1 zajemalko vode od kuhanja ohrovta in 2 žlici oljčnega olja ter fino zmiksamo.

3

Olupljeno šalotko drobno sesekljamo. V globoki ponvi segrejemo preostalo olje, dodamo šalotko in dušimo na majhni vročini 10 minut, da se zmehča. Vmešamo rožmarin in pražimo 30 sekund, da zadiši. Govejo juho zavremo.

4

Na čebulo stresemo riž, dobro premešamo in pražimo 1 minuto. Dolijemo tretjino vroče juhe in med mešanjem kuhamo na majhni vročini 12 minut. Vmes postopoma dolivamo vročo juho.

5

V rižoto zamešamo ohrovtov pire in kuhamo še 3 minute. V kremasto rižoto zamešamo parmezan in krepko začinimo s sveže mletim poprom, odstavimo z ognja, posodo pokrijemo in rižoto počivamo 3 minute. Rižoto maložimo v ogreta krožnika, po vrhu porazdelimo stracciatella sir in potresemo z limonovo lupino. Pokapljamo z oljčnim oljem in takoj serviramo.

Oceni