Rižota z artičokami in limono
Sestavine
- 280 g riža za rižoto
- 7 žlic olivnega olja
- 2 majhni šalotki
- 1 bio limona
- 4 rezine dimljene slanine (ali pancete)
- 120 ml suhega vermuta
- 4 velike artičoke
- 1 limona
- 2 stroka česna
- 100 g bivolje mocarele
- kajenski poper
- 2 žlici naribanega parmezana
- 4 žlice sladke smetane
- sečuanski poper
- sol

Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 589 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 45 minut
- Priporočeno vino: Jak 2009, Iaquin
Navadno limono stisnemo in vlijemo v 1 l vode. Artičoke očistimo (odrežemo zgornjo tretjino, odstranimo vse trde zunanje list in peclje olupimo do dna artičoke) in narežemo na šestine. Narezane takoj stresemo v vodo z limonovim sokom.
Olupljeni šalotki drobno sesekljamo. Slanino narežemo povprek na tanke trakove, jo hrustljavo opražimo v ponvi brez maščobe in stresemo na kuhinjski papir, da se osuši. Lupino bio limone drobno nastrgamo in polovico limone stisnemo.
V široki kozici segrejemo 3 žlice olja, dodamo šalotko in jo stekleno opražimo. Vmešamo riž, ga pražimo 1 minuto in zalijemo z vermutom. Rahlo ga pokuhamo in dolijemo malo vroče juhe. Riž med mešanjme in dolivanjem juhe kuhamo na majhni temperaturi približno 20 minut.
V veliki ponvi segrejemo preostalo olje, vanj stresemo dobro osušene narezane artičoke in strti česen ter pražimo na srednji temperaturi 15 minut, vmes večkrat premešamo. Artičoke začinimo s soljo in kajenskim poprom.
V rižoto zamešamo sladko smetano, parmezan, na kocke narezano mocarelo, nastrgano limonino lupino in žlico limonovega soka. Segrejemo in začinimo s sečuanskim popom. V globoke krožnike naložimo rižoto, nanjo pečene artičoke in vse skupaj potresemo s hrustljavo slanino.