Sestavine

  • 280 g riža za rižoto
  • 7 žlic olivnega olja
  • 2 majhni šalotki
  • 1 bio limona
  • 4 rezine dimljene slanine (ali pancete)
  • 120 ml suhega vermuta
  • 4 velike artičoke
  • 1 limona
  • 2 stroka česna
  • 100 g bivolje mocarele
  • kajenski poper
  • 2 žlici naribanega parmezana
  • 4 žlice sladke smetane
  • sečuanski poper
  • sol

Uvod

Kremno teksturo da rižoti mocarela, ki se vleče med vilicami in ustnicami, hrustljavost dimljena slanina, ki je ocvrto opečena, pekočino popra, kajenski in sečuanski, prvi ostro na artičokah, drugi sladko v rižoti. Toda zvezdniška kombinacija nadokusa je sožitje sveže nastrgane limonove lupine in opraženih artičok. Zato ta jed ob sebi noče nobene solate, še manj mesne priloge, zgolj kozarec vina, ki zmore objeti vso to pestrost okusov. Uspelo je Jaku, sauvignonassu, Iaquin, 2009, iz Goriških Brd, s kombinacijo odležane resnosti in še vedno citrusne svežine....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 589 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
  • Priporočeno vino: Jak 2009, Iaquin
 
Postopek
1

Navadno limono stisnemo in vlijemo v 1 l vode. Artičoke očistimo (odrežemo zgornjo tretjino, odstranimo vse trde zunanje list in peclje olupimo do dna artičoke) in narežemo na šestine. Narezane takoj stresemo v vodo z limonovim sokom.

2

Olupljeni šalotki drobno sesekljamo. Slanino narežemo povprek na tanke trakove, jo hrustljavo opražimo v ponvi brez maščobe in stresemo na kuhinjski papir, da se osuši. Lupino bio limone drobno nastrgamo in polovico limone stisnemo.

3

V široki kozici segrejemo 3 žlice olja, dodamo šalotko in jo stekleno opražimo. Vmešamo riž, ga pražimo 1 minuto in zalijemo z vermutom. Rahlo ga pokuhamo in dolijemo malo vroče juhe. Riž med mešanjme in dolivanjem juhe kuhamo na majhni temperaturi približno 20 minut.

4

V veliki ponvi segrejemo preostalo olje, vanj stresemo dobro osušene narezane artičoke in strti česen ter pražimo na srednji temperaturi 15 minut, vmes večkrat premešamo. Artičoke začinimo s soljo in kajenskim poprom.

5

V rižoto zamešamo sladko smetano, parmezan, na kocke narezano mocarelo, nastrgano limonino lupino in žlico limonovega soka. Segrejemo in začinimo s sečuanskim popom. V globoke krožnike naložimo rižoto, nanjo pečene artičoke in vse skupaj potresemo s hrustljavo slanino.

Oceni