Rižota z bučo, kostanji in brstičnikom
Sestavine
- 120 g kuhanih vakumiranih kostanjev
- 300 g muškatne buče
- 2 šalotki
- 50 ml oljčnega olja
- 50 g masla
- 300 g riža za rižoto (Vialone, Arborio)
- 80 g naribanega parmezana
- 750 do 900 ml zelenjavne juhe
- 80 g brstičnega ohrovta
- 2 žlici oljčnega olja
- limetin sok
- sol, črni poper
- kajenski poper

Uvod
Kostanji so jesenski. Zato imajo radi divjačino, gobe, jabolka in hruške. Ko se jesen preveša v zimo, nas grejejo v roke in sladkajo v sladicah. Toda, kostanjev se ni dobro preobjesti!
Zato jih je boljše nekaj prihraniti in tako izkoristiti še kaj drugega kot le njihovo sladkost. Njihova konsistenca da jedem drugačno teksturo, njihove note ne igrajo le jesenskih melodij, njihov okus se ne sklada le z zemljo.
- Kategorija: Jesen, Zima
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura
Bučo olupimo in narežemo na majhne kocke. Šest žlic narezane buče damo na stran za dekoracijo. Dve tretjini kostanjev grobo narežemo, ostale pustimo cele. Šalotki olupimo in drobno sesekljamo.
V široki kozici segrejemo 20 ml olja in 30 g masla, dodamo šalotko in jo rahlo opražimo. Dodamo še narezano bučo in pražimo na srednji temperaturi nekaj minut.
Nato v kozico stresemo še riž, pražimo 1 minuto in dolijemo malo zelenjavne juhe. Rižoto kuhamo na majhni temperaturi med stalnim mešanjem in dolivanjem juhe približno 15 minut. V rižoto zamešamo tretjino parmezana in dušimo še 2 minuti.
Z brstičnega ohrovta odluščite zelene liste. V majhni ponvi segrejte 2 žlici oljčnega olja in pražite preostalo narezano bučo nekaj minut. Na koncu jo začinite s soljo in kajenskim poprom.
V rižoto zamešamo preostalo olje in maslo, limetin sok po okusu, preostali parmezan, liste brstičnega ohrovta in narezani kostanj. Po potrebi solimo in popramo. Na ogrete krožnike naložimo rižoto in jo potresemo s pečeno bučo in celimi kostanji.