Sestavine

  • 180 g riža (Carnaroli Arborio)
  • 2 majhni šalotki
  • 1 strok česna
  • 150 g lisičk
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 75 ml suhega vermuta (Noilly Prat)
  • 600 do 700 ml zelenjavne juhe
  • sol, poper
  • 2 žlici naribanega parmezana
  • 2 žlici masla
  • 3 vejice timijana
  • 50 g majhnih lisičk
  • 4 žlice borovnic

Uvod

Dobro rižoto že znamo skuhati, saj smo se jo naučili na tečaju tukaj. In kaj sledi? Zdaj, ko znamo, ne bomo več le ponavljali, temveč tudi ustvarjali! Malo domišljije in ščep ideje, pa nastane ”nova” rižota, za katero se je bilo potrebno le razgledati naokrog - po tržnici. Kaj je danes drugače kot včeraj? Po dežju so zrasle gobe in ker je spodaj tako vroče, je zgoraj tako prijetno, torej gremo nabirat borovnice!...

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 30 minut
  • Priporočeno vino: Malvazija 2020, Santei
 
Postopek
1

Šalotko in česen drobno sesekljamo. 150 g lisičk narežemo na majhne kose. V kozici segrejemo olje, dodamo šalotko in česen ter pražimo na srednji temperaturi 2 minuti. Dodamo narezane lisičke in jih pražimo 5 minut. Polovico lisičk poberemo iz kozice in shranimo.

2

V kozico stresemo riž, ga malce popražimo, zalijemo z vermutom in malce pokuhamo. Dolijemo toliko vroče juhe, da je riž pokrit in ga nato med mešanjem in dodajanjem juhe kuhamo 17 minut. V rižoto zamešamo preostale pražene lisičke, kuhamo 1 minuto ter nato vmešamo še parmezan in žlico masla.

3

Rižoto pokrijemo in pustimo počivati 5 minut. Medtem v majhni ponvi segrejemo preostalo maslo, dodamo majhne lisičke in osmukani timijan ter pražimo nekaj minut. Na ogreta krožnika naložimo rižoto in jo potresemo s praženimi lisičkami in borovnicami.

Oceni