Rižota z lisičkami in borovnicami
Sestavine
- 180 g riža (Carnaroli Arborio)
- 2 majhni šalotki
- 1 strok česna
- 150 g lisičk
- 2 žlici oljčnega olja
- 75 ml suhega vermuta (Noilly Prat)
- 600 do 700 ml zelenjavne juhe
- sol, poper
- 2 žlici naribanega parmezana
- 2 žlici masla
- 3 vejice timijana
- 50 g majhnih lisičk
- 4 žlice borovnic

Uvod
- Kategorija: Poletje
- Količina: 2 osebi
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 30 minut
- Priporočeno vino: Malvazija 2020, Santei
Šalotko in česen drobno sesekljamo. 150 g lisičk narežemo na majhne kose. V kozici segrejemo olje, dodamo šalotko in česen ter pražimo na srednji temperaturi 2 minuti. Dodamo narezane lisičke in jih pražimo 5 minut. Polovico lisičk poberemo iz kozice in shranimo.
V kozico stresemo riž, ga malce popražimo, zalijemo z vermutom in malce pokuhamo. Dolijemo toliko vroče juhe, da je riž pokrit in ga nato med mešanjem in dodajanjem juhe kuhamo 17 minut. V rižoto zamešamo preostale pražene lisičke, kuhamo 1 minuto ter nato vmešamo še parmezan in žlico masla.
Rižoto pokrijemo in pustimo počivati 5 minut. Medtem v majhni ponvi segrejemo preostalo maslo, dodamo majhne lisičke in osmukani timijan ter pražimo nekaj minut. Na ogreta krožnika naložimo rižoto in jo potresemo s praženimi lisičkami in borovnicami.