Sestavine

  • 3 žlice oljčnega olja
  • 2 majhni rdeči čebuli
  • 2 stroka česna
  • 320 g riža za rižoto (Carnaroli, Arborio)
  • 120 ml rdečega vina
  • 1 večja glava radiča
  • 800 ml vroče zelenjavne jušne osnove
  • 1/4 žličke mletega kardamoma
  • 60 g mrzlega masla
  • 200 g sira s plesnijo (gorgonzola, roquefort)
  • 30 g naribanega parmezana
  • 4 žlice opraženih pinjol
  • nekaj listov treviškega radiča

Uvod

Rižota je skoraj vedno bela, če pa je rdeča, ni od vina, temveč od paradižnika. Kaj pa, če je z radičem? Ne bodite dolgočasni in se ne uklanjajte pravilom, ki to sploh niso. Šola okusov zato uči: Ni pravil in tabujev! Zato smo skuhali tako krepko rižoto, da kosilo ni potrebovalo predjedi, juhe, solate, sladice, temveč le vino, in to rdeče, za rižoto z radičem, gorgonzolo in pinjolami, za nas pa peneče. Tudi to je eden od nepotrebnih tabujev – da gre z rižoto le belo vino. S to gre peneče, toda kot rose in pet nat!

Vir: Tanja Vegetarisch (Tanja Grandits)

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
  • Priporočeno vino: Pet Nat rose, Štemberger
 
Postopek
1

Olupljeno čebulo in česen drobno sesekljamo. Glavo radiča razrežemo na četrtine in narežemo na trakove. V kozici segrejemo olje, čebulo in česen stekleno opražimo, dodamo riž in pražimo še dve minuti. Dolijemo vino, ga pokuhamo na polovico in dolijemo malo juhe.

2

Rižoto med mešanjem in dolivanjem juhe kuhamo na majhni vročini 16 minut. Dodamo kardamom in kuhamo še 2 minuti. Kozico odstavimo s štedilnika, v rižoto zamešamo 100 g na kocke narezanega sira, parmezan in maslo. Dobro premešamo, pokrijemo in pustimo stati 1 minuto.

3

Treviški radič natrgamo na manjše kose. V ogrete krožnike naložimo rižoto in potresemo s pinjolami, preostalim nadrobljenim sirom in treviškim radičem.

Oceni
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars (No Ratings Yet)