Rižota z radičem in gorgonzolo
Sestavine
- 3 žlice oljčnega olja
- 2 majhni rdeči čebuli
- 2 stroka česna
- 320 g riža za rižoto (Carnaroli, Arborio)
- 120 ml rdečega vina
- 1 večja glava radiča
- 800 ml vroče zelenjavne jušne osnove
- 1/4 žličke mletega kardamoma
- 60 g mrzlega masla
- 200 g sira s plesnijo (gorgonzola, roquefort)
- 30 g naribanega parmezana
- 4 žlice opraženih pinjol
- nekaj listov treviškega radiča

Uvod
- Kategorija: Jesen, Zima
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 45 minut
- Priporočeno vino: Pet Nat rose, Štemberger
Postopek
1
Olupljeno čebulo in česen drobno sesekljamo. Glavo radiča razrežemo na četrtine in narežemo na trakove. V kozici segrejemo olje, čebulo in česen stekleno opražimo, dodamo riž in pražimo še dve minuti. Dolijemo vino, ga pokuhamo na polovico in dolijemo malo juhe.
2
Rižoto med mešanjem in dolivanjem juhe kuhamo na majhni vročini 16 minut. Dodamo kardamom in kuhamo še 2 minuti. Kozico odstavimo s štedilnika, v rižoto zamešamo 100 g na kocke narezanega sira, parmezan in maslo. Dobro premešamo, pokrijemo in pustimo stati 1 minuto.
3
Treviški radič natrgamo na manjše kose. V ogrete krožnike naložimo rižoto in potresemo s pinjolami, preostalim nadrobljenim sirom in treviškim radičem.
Oceni