Sestavine

  • 450 g romanesco cvetače
  • 1 velik strok česna
  • 2 vejici rožmarina
  • 5 žlic olivnega olja
  • sol in poper
  • 1 rdeča čebula (80 g)
  • 4 sušeni paradižniki v olju
  • 2 žlici majhnih oliv
  • 4 žlice staranega balzamičnega kisa
  • solni cvet

Uvod

Romanesko je nekje vmes med cvetačo in brokolijem, njegov praženec pa je nekje vmes med kosilom in večerjo. Za prvo bo potrebno še kaj povečerjati, za drugo pa smo opoldan že kosili. Pravi odgovor, torej, na večno vprašanje: kaj naj opoldne, ko se mi mudi, pa še večerja me čaka, in kaj naj zvečer, ko ne bi bilo dobro preveč, a brez nekaj bo nemirna noč. Romaneskov praženec je gotov v desetih minutah in le od vas je odvisno, koliko kruha boste nadrobili zraven.

Sestavine? Ob glavnem junaku ne bo nikakor šlo brez rdeče čebule in olivnega olja, vse drugo pa je stvar odločitve oziroma vsebine hladilnika. Le da se praži in ne kuha....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 25 minut
 
Postopek
1

Romanesco razdelimo na cvetke in jih narežemo na tanke rezine. Čebulo olupimo in narežemo na tanke krhlje. Paradižnike narežemo na trakove.

2

V ponvi segrejemo olje, dodamo narezani romanesco in rožmarin ter med mešanjem pražimo nekaj minut. Vmešamo na tanke rezine narezani olupljeni česen in čebulo, začinimo s soljo in poprom ter pražimo toliko časa, da se romanesco zmehča, a še vedno ostane čvrst (al dente).

3

Vmešamo paradižnike, olive, balzamični kis in 2 žlici vode ter pražimo še 1 minuto. Pred seviranjem po želji pokapljamo z olivnim oljem in potresemo s solnim cvetom.

Oceni
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars (No Ratings Yet)