Sestavine

  • 2 kg rostbifa (najmanj 3 tedne odležan)
  • 1/2 žličke črnih poprovih semen
  • 1/2 žličke zelenih poprovih semen
  • groba morska sol
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 4 vejice rožmarina
  • 6 strokov česna
  • 16 šalotk
  • 125 ml staranega balzamičnega kisa
  • 150 ml rdečega vina
  • 200 ml goveje juhe
  • 70 g medu
  • sol, poper
  • 2 žlički jedilnega škroba
  • 100 g mrzlega masla
  • 500 g pastinaka
  • 70 g ghee masla
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja

Uvod

Meso za rostbif se ne kupuje na zrezke, temveč domov odnesemo več od kilograma. Zato pa ga njegov najbolj pogosti recept pusti ohladiti, da ga lahko, le če mu menjujemo spremljajoče omake, jemo več dni.

Ker se tej ”žrtvi”, torej, ne da izogniti, priporočamo, da vseeno začnete z debelejšim in vročim kosom. Ko je rostbif pečen, počakajte le toliko - deset minut -, da se sokovi v njem porazdelijo, nato pa odrežite lepe steake. ”Ostanki” bodo hladni in tanko zrezani jutri, danes pa bo rostbif prelit s krepko šalotkino omako, ki si jo velja zapomniti tudi za poletne piknike z žarom.

P.s. Spoznali boste tudi, da tako pečen pastinak zlahka zamenja pražen krompir, ki zaradi tega ne bo jezen, če ne bo čisto vsako soboto na vrsti....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 6 oseb
  • Hranilna vrednost: 520 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 2 uri
  • Priporočeno vino: Modra frankinja 2011, Mačkovci, Marof
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 140 stopinj. Obe vrsti popra zdrobimo v možnarju. Meso očistimo in ga na eni strani začinimo z grobo soljo in zdrobljenim poprom.

2

V ponvi segrejemo oljčno olje in vanjo položimo meso z začinjeno stranjo navzdol. Opečemo na močni temperaturi in zgornjo stran začinimo s soljo in poprom. Meso obrnemo, dodamo rožmarin in česen ter ga na kratko opečemo.

3

Tako pripravljeno meso skupaj z rožmarinom in česnom preložimo na kos dvojno zložene alu folije ter ga skupaj z njo položimo direktno na spodnjo rešetko v pečico. Rostbif pečemo toliko časa, da v sredini meso doseže temperaturo 55 do 58 stopinj. To najlažje preverimo s termometrom za meso. Predvideni čas pečenja je od 90 do 120 minut, odvisno od pečice.

4

Medtem šalotke olupimo in večje po dolgem razpolovimo. V kozici segrejemo 20 g ghee masla in šalotke opražimo. Dolijemo vino, balzamični kis in juho. Zavremo, vmešamo med in dušimo pokrito na majhni temperaturi 30 minut oz. da se šalotke zmehčajo. Solimo in popramo ter zgostimo z jedilnim škrobom, ki smo ga gladko razmešali z žlico mrzle vode.

5

Pastinak olupimo in nahobljamo na 3 mm debele rezine. Pečeni rostbif vzamemo iz pečice, ga zavijemo v alu folijo in pustimo počivati 15 minut. Medtem v ponvi segrejemo preostalo ghee maslo, dodamo narezani pastinak in ga pražimo na srednji temperaturi 10 minut oz. do zlato rjave barve. Solimo in popramo ter vanj zamešamo 30 g masla in sesekljani peteršilj.

6

Šalotke ponovno segrejemo in v omako zamešamo preostalo maslo. Rostbif narežemo na debelejše rezine in ga postrežemo s šalotkami in pečenim pastinakom. Odlična priloga je tudi omaka chantilly: v 150 ml domače majoneze zamešamo tabasco, limonov sok, kajenski poper, 2 žlici stepene smetane in 2 žlički delikatesnega hrena.

Oceni