Sestavine

  • PANNA COTTA
  • 500 ml sladke smetane
  • 2 žlici sesekljanih rožmarinovih iglic
  • 2 žlici sladkorja
  • 3 listi želatine
  • KOMPOT
  • 5 marelic
  • 200 g češnjevega paradižnička
  • 70 g želirnega sladkorja 3:1
  • 1 žlica vanilijevega sladkorja
  • 2 žlici limonovega soka
  • 40 g amarettov (italijanski piškoti z mandlji)

Uvod

Panakota (panna cotta, kuhana smetana) je sicer že iz mode, toda prav to je razlog, da se je spet spomnimo. Saj je ne bomo naredili iz vrečke in saj jo bomo še izboljšali! Iz mode je prišla zato, ker je bila povsod, a nikjer dobra. Tokrat pa je z rožmarinom, ki jo poletno nadišavi, in z mareličnim kompotom, ki je marmeladno gost in dodatno zapeljiv zaradi paradižnikov....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 30 minut (+ 4 ure za hlajenje)
 
Postopek
1

V loncu zavremo smetano, sladkor in rožmarin. Odstavimo s štedilnika in pustimo stati 20 minut. Želatino 5 minut namakamo v mrzli vodi.

2

Namočeno želatino ožmemo in raztopimo v vroči rožmarinovi smetani. Precedimo in napolnimo modelčke za panakoto. Postavimo v hladilnik za najmanj 4 ure ali preko noči.

3

Marelice izkoščičimo in narežemo na 1 cm velike kocke. Paradižničke razpolovimo. V lonec stresemo paradižničke, želirni sladkor, vanilijev sladkor in limonov sok. Zavremo in kuhamo na srednji vročini 3 minute. Dodamo še marelice in kuhamo 2 minuti. Kompot nato dobro ohladimo.

4

Pred serviranjem panakoto z ostrim nožem ločimo od roba. Nato modelčke za 20 sekund do roba potopimo v vročo vodo, jih obrnemo narobe na krožnike in dobro pretresemo, da panakota zdrsne iz modelov. Ob strani naložimo marelice in paradižničke ter potresemo z zdrobljenimi amaretti piškoti.

Oceni