Rožmarinova panakota, marelice in paradižnik
Sestavine
- PANNA COTTA
- 500 ml sladke smetane
- 2 žlici sesekljanih rožmarinovih iglic
- 2 žlici sladkorja
- 3 listi želatine
- KOMPOT
- 5 marelic
- 200 g češnjevega paradižnička
- 70 g želirnega sladkorja 3:1
- 1 žlica vanilijevega sladkorja
- 2 žlici limonovega soka
- 40 g amarettov (italijanski piškoti z mandlji)

Uvod
- Kategorija: Poletje
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 30 minut (+ 4 ure za hlajenje)
V loncu zavremo smetano, sladkor in rožmarin. Odstavimo s štedilnika in pustimo stati 20 minut. Želatino 5 minut namakamo v mrzli vodi.
Namočeno želatino ožmemo in raztopimo v vroči rožmarinovi smetani. Precedimo in napolnimo modelčke za panakoto. Postavimo v hladilnik za najmanj 4 ure ali preko noči.
Marelice izkoščičimo in narežemo na 1 cm velike kocke. Paradižničke razpolovimo. V lonec stresemo paradižničke, želirni sladkor, vanilijev sladkor in limonov sok. Zavremo in kuhamo na srednji vročini 3 minute. Dodamo še marelice in kuhamo 2 minuti. Kompot nato dobro ohladimo.
Pred serviranjem panakoto z ostrim nožem ločimo od roba. Nato modelčke za 20 sekund do roba potopimo v vročo vodo, jih obrnemo narobe na krožnike in dobro pretresemo, da panakota zdrsne iz modelov. Ob strani naložimo marelice in paradižničke ter potresemo z zdrobljenimi amaretti piškoti.

