Sestavine

  • 250 g moke tip 405
  • sol
  • 380 g mehkega masla
  • 430 g sladkorja
  • 1 rumenjak
  • 3 beljaki
  • 1 zavitek vanilijevega sladkorja
  • 1 žlička jabolčnega kisa
  • 6 vejic rožmarina
  • 450 ml mleka
  • 40 g jedilnega škroba
  • 100 g bele kuverture
  • 150 g karamelne omake
  • sladkor v prahu

Uvod

Čeprav se vam bo zdelo, da je nebeška, saj je tako dobra, njena posebnost niso oblaki iz snega, temveč rožmarin, po katerem sneži! Niste vedeli, kajne, da imajo rožmarin rade tudi sladke jedi, celo torte. Ker je v tej nebeški torti toliko pregrešno dobrih sestavin, je prav rožmarin tisti, ki poskrbi za mirno vest in dobro prebavo. Ni greh!...

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 16 kosov
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 2 uri (+ čas za hlajenje)
 
Postopek
1

Moko, ščepec soli, 130 g masla, 60 g sladkorja in rumenjak zgnetemo v gladko testo. Rahlo ga sploščimo, zavijemo v prozorno folijo in postavimo v hladilnik za 30 minut. Pečico segrejemo na funkcijo žara.

2

Testo razdelimo na 4 enake dele in vsakega tanko razvaljamo v krog s premerom 18 cm. Po dva kroga položimo na pekač obložen s papirjem za peko in oba večkrat prebodemo z vilico. Pekač postavimo pod vroči žar v pečici in pečemo 4 minute. Postopek ponovimo še s preostalima krogoma in testo ohladimo na rešetki.

3

Temperaturo v pečici zmanjšamo na 120 stopinj s funkcijo kroženja zraka (ventilator). Beljake stepamo na visoki hitrosti in med stepanjem dodamo 170 g sladkorja in vanilijev sladkor. Stepamo do čvrstega kremastega snega in na koncu vanj zamešamo kis.

4

S snegom napolnimo dresirno vrečko in ga nabrizgamo na pečeno testo ter pekač postavimo v pečico za 40 minut. Pečene meringe na testu dobro ohladimo.

5

Za kremo svetlo rjavo karameliziramo 150 g sladkorja, dolijemo 400 ml mleka in dodamo 3 vejice rožmarina. Med mešanjem kuhamo na srednji vročini toliko časa, da se karamela raztopi. Nato mleko precedimo.

6

Čokolado drobno sesekljamo. V skodelici gladko zmešamo 50 ml mleka in jedilni škrob. Karamelno mleko zavremo, vanj zamešamo škrob in kuhamo na majhni vročini do goste kreme. V kremo zamešamo sesekljano čokolado in kremo ohladimo. Vmes jo večkrat premešamo, da se na vrhu ne naredi koža.

7

Preostalo maslo (250 g) penasto stepemo in vanj po žlicah zamešamo ohlajeni karamelno kremo. Vse štiri obode premažemo s kremo in jih naložimo enega na drugega. Preostali sladkor raztopimo do karamele in v njej povaljamo preostale vejice rožmarina. Z njimi okrasimo torto in jo pred serviranjem potresemo s sladkorjem v prahu.

Oceni