Sestavine

  • 1 manjši dolgi jajčevec
  • 6 žlic arašidovega olja
  • 200 g mletega mesa
  • 2 žlici olivnega olja
  • 30 g opraženih pinjol
  • 70 g feta sira
  • 1 žlica dimljene sladke paprike v prahu
  • 1 jajce
  • 2 žlici drobtin
  • sol, sveže mleti poper
  • 1 večja šalotka
  • 1 velik strok česna
  • 400 g manjših paraidižnikov
  • 2 vejici timijana
  • 1 vejica rožmarina
  • 4 vejice origana
  • 1 žlica rjavega sladkorja
  • 1 žlička paradižnikove mezge
  • 2 žlici rdečega vinskega kisa
  • ščepec cimeta
  • 1 žlica naribanega parmezana
  • 1 žlica naribanega belega kruha

Uvod

Čufte s paradižnikom … Kdo jih ni imel rad, še takrat, ko so bili hamburgerji še čez lužo in je bila to edina jed, zaradi katere se je splačalo v vrtec … Od takrat je že minilo nekaj let in tudi čufte niso tisto, kar so nekoč bile. Meso je še zmeraj mleto, toda zdaj je ovito v rulado z jajčevci, diši po rožmarinu in hrustajo pinjole. Paradižnikova omaka ni (le) sladka, temveč pikantna, kruhu, ki ga pečejo v ljubljanski Osmici, pa pravijo po francosko fougasse.

Če je bil dan dolg, je potrebno še psa peljati na sprehod, a medtem bo pečica opravila svoje. Ker je še topla, lahko v njej pogrejete kruh, ki torej ni nujno, da je vedno svež....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 10 minut
  • Priporočeno vino: Malvazija 2012, Gordia
 
Postopek
1

Jajčevec umijemo in po dolžini narežemo na 2 mm debele rezine (najlažje na električni stroj za rezanje). Rezine posolimo, položimo na pekač in pustimo stati 10 minut. Nato jih osušimo s kuhinjskim papirjem. V veliki ponvi segrejemo 2 žlici arašidovega olja, vanjo naložimo tretjino rezin jajčevca in jih pečemo na vsaki strani 1 minuto. Pečene polagamo na krožnik. Postopek še dvakrat ponovimo.

2

Šalotko in česen olupimo ter drobno sesekljamo. Paradižnike blanširamo v vreli vodi, oplaknemo z mrzlo vodo in olupimo. Nato jih razpolovimo in vsako polovico narežemo na štiri krhlje. Zelišča osmukamo in drobno sesekljamo.

3

V širšem loncu segrejemo olivno olje, dodamo šalotko in česen ter stekleno popražimo. Dodamo narezane paradižnike in jih pražimo 3 minute. Potresemo s sladkorjem, vmešamo paradižnikovo mezgo in kis ter kuhamo na majhnem ognju še 7 minut. Na koncu vmešamo zelišča in začinimo s soljo in kajenskim poprom. Omako vlijemo v manjši pekač ali ognjevarni model za pečenje.

4

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Mleto meso zmešamo s pinjolami, nadrobljeno feto, papriko v prahu, jajcem in drobtinami. Maso začinimo s soljo in poprom. Na vsak rezino jajčevca položimo nekaj mesnega nadeva, zvijemo in jih naložimo na paradižnikovo omako.

5

Zmešamo naribani kruh in parmezan ter potresemo po zvitkih. Pekač postavimo v sredino pečice in zvitke pečemo 30 minut. Postrežemo jih s kruhom.

Oceni