Rulade iz jajčevcev v pikantni paradižnikovi omaki
Sestavine
- 1 manjši dolgi jajčevec
- 6 žlic arašidovega olja
- 200 g mletega mesa
- 2 žlici olivnega olja
- 30 g opraženih pinjol
- 70 g feta sira
- 1 žlica dimljene sladke paprike v prahu
- 1 jajce
- 2 žlici drobtin
- sol, sveže mleti poper
- 1 večja šalotka
- 1 velik strok česna
- 400 g manjših paraidižnikov
- 2 vejici timijana
- 1 vejica rožmarina
- 4 vejice origana
- 1 žlica rjavega sladkorja
- 1 žlička paradižnikove mezge
- 2 žlici rdečega vinskega kisa
- ščepec cimeta
- 1 žlica naribanega parmezana
- 1 žlica naribanega belega kruha

Uvod
- Kategorija: Poletje
- Količina: 2 osebi
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 10 minut
- Priporočeno vino: Malvazija 2012, Gordia
Jajčevec umijemo in po dolžini narežemo na 2 mm debele rezine (najlažje na električni stroj za rezanje). Rezine posolimo, položimo na pekač in pustimo stati 10 minut. Nato jih osušimo s kuhinjskim papirjem. V veliki ponvi segrejemo 2 žlici arašidovega olja, vanjo naložimo tretjino rezin jajčevca in jih pečemo na vsaki strani 1 minuto. Pečene polagamo na krožnik. Postopek še dvakrat ponovimo.
Šalotko in česen olupimo ter drobno sesekljamo. Paradižnike blanširamo v vreli vodi, oplaknemo z mrzlo vodo in olupimo. Nato jih razpolovimo in vsako polovico narežemo na štiri krhlje. Zelišča osmukamo in drobno sesekljamo.
V širšem loncu segrejemo olivno olje, dodamo šalotko in česen ter stekleno popražimo. Dodamo narezane paradižnike in jih pražimo 3 minute. Potresemo s sladkorjem, vmešamo paradižnikovo mezgo in kis ter kuhamo na majhnem ognju še 7 minut. Na koncu vmešamo zelišča in začinimo s soljo in kajenskim poprom. Omako vlijemo v manjši pekač ali ognjevarni model za pečenje.
Pečico segrejemo na 200 stopinj. Mleto meso zmešamo s pinjolami, nadrobljeno feto, papriko v prahu, jajcem in drobtinami. Maso začinimo s soljo in poprom. Na vsak rezino jajčevca položimo nekaj mesnega nadeva, zvijemo in jih naložimo na paradižnikovo omako.
Zmešamo naribani kruh in parmezan ter potresemo po zvitkih. Pekač postavimo v sredino pečice in zvitke pečemo 30 minut. Postrežemo jih s kruhom.