Ržene žemljice
Sestavine
- 400 g bele pšenične moke (tip 550)
- 100 g ržene moke (tip 1150)
- 8 g soli
- 340 g mlačne vode
- 20 g svežega kvasa (ali 6,8 g suhega kvasa)
Uvod
- Kategorija: On zanjo
- Količina: 12 kosov
- Hranilna vrednost: 160 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 35 minut (+ 12 ur za vzhajanje)
Moko in sol je zmešal z metlico. Kvas je nadrobil v mlačno vodo in ga z metlico temeljito mešal 30 sekund, da so se na vrhu naredili mehurčki.
V moko je naredil na sredini luknjo, vanjo vlil vodo s stopljenim kvasom in s kuhalnico premešal, da se je vse skupaj sprijelo.
Nato je testo v električnem mešalcu gnetel najprej na najnižji hitrosti, da se je oblikovala kepa, nato je zvišal hitrost na 2 in gnetel še 5 minut. Posodo je pokril s prozorno folijo in postavil v hladilnik, kjer je vzhajalo preko noči (najmanj 10 ur, največ do 18 ur).
Naslednji dan je vzel testo iz hladilnika. V pečico je na sredino dal kamen za pečenje (pizz) in jo segrel na 250 stopinj.
Z veliko žlico je iz testa naredil velike žličnike (sedem ali osem) in jih položil na peki papir. Skupaj s peki papirjem jih je preložil na vroči kamen in pekel v sredini pečice 15 do 20 minut oz. do zlato rjave barve. Ohladil jih na rešetki.