Sestavine

  • 100 g akacijevega medu
  • 2 pomaranči
  • 1 limeta
  • 1 strok vanilije
  • 2 vejci mete
  • 4 vejice bazilike
  • 2 nageljnovi žbici (klinčki)
  • 10 zrn koriandra
  • 10 zrn črnega popra
  • 1/2 zrele melone
  • 1/2 manga
  • 1 velika breskev
  • 100 g jagod
  • 25 g sladkorja v prahu
  • 25 g moke
  • 50 g jedilnega škroba
  • 2 beljaka
  • olje za cvrenje
  • pasijonkin sorbet

Uvod

Je podobno legendarnemu sadnemu mineštronu Tomaža Kavčiča z Zemona. V njegovem je sedem vrst sadja, ki s točno enakim razmerjem in kombiniranjem ustvarjajo značilen nadokus sočne sladice. Naš mineštrone je podoben, a ni enak. Njegova posebnost je v (kuhani) medeno-zeliščni omaki, ki s poprom gosto in osvežilno sadno juho spreminja v dogodivščino okusov. Sadje je zrezano prav tako skrbno in miniaturno, le da je njegova sestava prepuščena sezoni oziroma nakupu. Tudi pri izbiri sorbeta nismo izbirčni. Mi ga kupimo kar na vogalu, kjer pa je vedno potrebno malo počakati, saj je - vrsta....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 6 oseb
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 20 minut (+ 1 ura za hlajenje)
 
Postopek
1

Za preliv zavremo med, pomarančni sok, limetin sok, polovico izpraskanega vanilijevega stroka, natrgane liste bazilike in mete, v možnarju zdrobljeni koriander in črni poper ter nageljnovi žbici. Kuhamo 5 minut, nato tako pripravljeno medeno omako malce ohladimo.

2

Medtem melono, mango, breskev in jagode narežemo na zelo drobne kocke. Medeno omako precedimo in zmešamo z narezanim sadjem. Postavimo v hladilnik za najmanj 1 uro.

3

Za vanilijeve hrustljavčke gladko razmešamo sladkor v prahu, moko, škrob, beljaka in izpraskano sredico vanilije. Z maso napolnimo dresirno vrečko in spodaj odrežemo zelo majhno luknjo.

4

V majhni kozici segrejemo olje in po porcijah nabrizgamo testo v olje ter zlato rjavo ocvremo. Pečene hrustavčke polagamo na kuhinjski papir.

5

V kozarce naložimo sadni mineštrone, nanj položimo v kroglo oblikovan pasijonkin sorbet in vanilijev hrustavček. Potresemo ga s sladkorjem v prahu in takoj serviramo.

Oceni