Shakshuka z jajčevci in sezamom
Sestavine
- 1 večji jajčevec (250 g)
- 1 rdeča čebula
- 2 stroka česna
- 3 žlice oljčnega olja
- sol, poper
- 1/2 žličke koriandrovih semen
- 1/3 žličke cimeta
- 1/2 žličke čilijevih kosmičev
- 600 g zrelega paradižnika
- šopek bazilike
- 1 žlica sojine omake
- 4 majhna jajca
- 150 g grškega jogurta
- 70 g sezamove paste tahin
- 2 žlici opraženega sezama

Jajčevec narežemo na 1 cm velike kocke, posolimo, premešamo in pustimo stati 15 minut. Čebulo in česen drobno sesekljamo. Paradižnike narežemo na 1 cm velike kocke. Koriandrova semena fino zdrobimo v možnarju.
V ponvi segrejemo olje, dodamo šalotko in česen ter pražimo na srednji vročini 2 minuti. Jajčevce ožmemo in osušimo na kuhinjskem papirju. Stresemo jih v ponev, dodamo koriander, cimet in čilijeve kosmiče, posolimo in pražimo 5 minut.
V ponev stresemo narezane paradižnike, rahlo posolimo in dušimo na majhni vročini 30 minut. Bazilikine liste grobo sesekljamo in zamešamo v zelenjavni ragu.
Vsako jajce ubijemo v svojo skodelico. S kuhalnico v ragu naredimo štiri vdolbine in v vsako previdno zlijemo jajce. Ponev pokrijemo in jajca pečemo na srednji vročini 5 minut oz. da beljak zakrkne.
Jogurt in tahin gladko zmešamo in solimo. Na šakšuko porazdelimo sezamov jogurt, potresemo z opraženim sezamom in listi bazilike ter postrežemo s svežim kruhom.