Shakshuka z jajčevci in sezamom
Sestavine
- 1 večji jajčevec (250 g)
- 1 rdeča čebula
- 2 stroka česna
- 3 žlice oljčnega olja
- sol, poper
- 1/2 žličke koriandrovih semen
- 1/3 žličke cimeta
- 1/2 žličke čilijevih kosmičev
- 600 g zrelega paradižnika
- šopek bazilike
- 1 žlica sojine omake
- 4 majhna jajca
- 150 g grškega jogurta
- 70 g sezamove paste tahin
- 2 žlici opraženega sezama
Uvod
Shakshuka je preprosta jed, ki je lahko vse, zajtrk, kosilo, večerja, malica, predvsem pa vedno takrat, ko je (poleti) sezona paradižnikov. Zato je njen osnovni recept tukaj. Kot vse jedi, pa ima tudi shakshuka rada nadgradnje. To smo si sposodili pri Tanji Grandits, ki zna s pomočjo začimb jedem (nad)okusno zlagati plasti, pri tem pa ima nadvse rada sezam.
Čeprav so paradižniki pri šakšuki obvezni, jed tukaj ”naredijo” jajčevci, ki ji dodajo maščobno sočnost brez kalorij. Sezam ne le potresemo, temveč ga v obliki paste (tahini) zamešamo tudi v ”blažilni” jogurt. Seveda, shakshuka mora (malo) peči.
- Kategorija: Poletje
- Količina: 2 osebi
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura
Jajčevec narežemo na 1 cm velike kocke, posolimo, premešamo in pustimo stati 15 minut. Čebulo in česen drobno sesekljamo. Paradižnike narežemo na 1 cm velike kocke. Koriandrova semena fino zdrobimo v možnarju.
V ponvi segrejemo olje, dodamo šalotko in česen ter pražimo na srednji vročini 2 minuti. Jajčevce ožmemo in osušimo na kuhinjskem papirju. Stresemo jih v ponev, dodamo koriander, cimet in čilijeve kosmiče, posolimo in pražimo 5 minut.
V ponev stresemo narezane paradižnike, rahlo posolimo in dušimo na majhni vročini 30 minut. Bazilikine liste grobo sesekljamo in zamešamo v zelenjavni ragu.
Vsako jajce ubijemo v svojo skodelico. S kuhalnico v ragu naredimo štiri vdolbine in v vsako previdno zlijemo jajce. Ponev pokrijemo in jajca pečemo na srednji vročini 5 minut oz. da beljak zakrkne.
Jogurt in tahin gladko zmešamo in solimo. Na šakšuko porazdelimo sezamov jogurt, potresemo z opraženim sezamom in listi bazilike ter postrežemo s svežim kruhom.