Salade niçoise
Sestavine
- 150 g sira za žar
- olivno olje za mariniranje in pečenje
- 1 vejica timijana
- 150 g češnjevih paradižnikov
- 1 strok česna
- 100 g zelenega stroćjega fižola
- 1 majhen korenček
- 2 jajci
- nekaj listov glavnate solate
- 4 srednje veliki krompirji
- 8 žlic olivnega olja
- sol, poper
- 1 žlička gorčice
- 1 majhna rdeča čebula
- 1 majhna rdeča paprika
- 2 žlici rdečega vinskega kisa
- 1 žlička akacijevega medu
- 1 žlica pehtranovega kisa
- kajenski poper

Uvod
- Kategorija: Poletje
- Količina: 2 osebi
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 45 minut
- Priporočeno vino: Rebula selekcija 2016, Marjan Simčič
Sir za žar narežemo na manjše kose ter mariniramo z olivnim oljem (ca. 2 žlici) in timijanom. Fižol očistimo, narežemo na manjše kose in ga blanširamo v slani vodi 5 minut. Prelijemo ga z mrzlo vodo in dobro odcedimo.
Jajci položimo v lonček z mrzlo vodo, zavremo, kuhamo 8 minut in olupimo ter razpolovimo. Korenje olupimo in zelo tanko nahobljamo. Solato očistimo in natrgamo na večje kose.
V manjši ponvi segrejemo 2 žlici olja, dodamo sesekljani česen in paradižnike ter jih počasi pražimo na majhni temperaturi toliko časa, da se zmehčajo (a se ne smejo razkuhati). Rahlo jih začinimo s soljo in kajenskim poprom.
Krompir olupimo in narežemo na 1 cm debele rezine. V veliki ponvi segrejemo 2 žlici olja, vanjo stresemo krompir in ga pečemo toliko časa, da je zunaj hrustljav in v notranjosti še mehek. Solimo in popramo ter ga po eni strani tanko premažemo z gorčico.
Čebulo olupimo in narežemo na tanke kolobarje. Papriko očistimo in narežemo na zelo majhne kocke. Vinski kis, 6 žlic olja, akacijev med in pehtranov kis zmešamo v marinado ter krepko solimo in popramo. Vmešamo še narezano čebulo in papriko.
Pred serviranjem v ponvi segrejemo preostalo olje in sir zlato rjavo opečemo. Na servirna krožnika naložimo liste solate, nanjo fižol, dušene paradižnike, korenje, pečen krompir in sir ter vse pokapljamo z marinado. Na vrh položimo še na polovice jajca in takoj serviramo.