Sestavine

  • 120 g stebelne zelene
  • 150 g majhne rdeče čebule
  • 4 žlice repičnega olja
  • 4 salsiccie ali pečenice
  • 4 l belega vina
  • 1 žlička sladkorja
  • 200 ml rdečega vina
  • 200 ml piščančje juhem 4 vejice timijana
  • sol
  • čilijevi kosmiči
  • 400 ml mleka
  • 2 lovorova lista
  • 100 g koruznega zdroba (polente)
  • muškatni orešček
  • 20 g naribanega parmezana
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja

Uvod

Včasih smo hodili v Italijo po kavbojke, zdaj pa po klobase … Če vas pot zanese v njihove kraje, se opremite s salsicciami, ki jih je več vrst. Takšne okrogle se najlepše spečejo v belem vinu, najraje pa imajo spremljavo rdečega....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 972 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut
  • Priporočeno vino: Modri pinot 2019, Šumenjak
 
Postopek
1

Stebelno zeleno očistimo, po dolgem razpolovimo (če so stebla debela) in narežemo na 3 cm dolge kose. Olupljeno čebulo razpolovimo in narežemo na tanke trakove. Timijan osmukamo.

2

V posodi segrejemo 2 žlici olja in čebulo stekleno opražimo. Dodamo narezano zeleno in pražimo 2 minuti. Potresemo s sladkorjem, karameliziramo in dolijemo rdeče vino. Zavremo, dolijemo še juho, dodamo timijanove lističe in omako kuhamo na srednji vročini 10 minut.

3

V loncu zavremo mleko, 250 ml vode, lovor in 1/2 žličke soli. Z metlico vmešamo koruzni zdrob, začinimo z muškatnim oreščkom in polento kuhamo na majhni vročini 10 do 15 minut. Pred serviranjem vanjo zamešamo parmezan.

4

V ponvi močno segrejemo preostalo olje, vanj položimo klobase in jih na hitro opečemo na obeh straneh. Nato vročino zmanjšamo, dolijemo belo vino in klobase pečemo 10 minut, vmes jih obrnemo.

5

Na ogrete krožnike naložimo kremno polento, pečeno klobaso in čebulno vinsko omako ter jo potresemo s peteršiljem.

Oceni