Salsiccia, polenta in vinska omaka
Sestavine
- 120 g stebelne zelene
- 150 g majhne rdeče čebule
- 4 žlice repičnega olja
- 4 salsiccie ali pečenice
- 4 l belega vina
- 1 žlička sladkorja
- 200 ml rdečega vina
- 200 ml piščančje juhem 4 vejice timijana
- sol
- čilijevi kosmiči
- 400 ml mleka
- 2 lovorova lista
- 100 g koruznega zdroba (polente)
- muškatni orešček
- 20 g naribanega parmezana
- 1 žlica sesekljanega peteršilja

Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 972 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 40 minut
- Priporočeno vino: Modri pinot 2019, Šumenjak
Stebelno zeleno očistimo, po dolgem razpolovimo (če so stebla debela) in narežemo na 3 cm dolge kose. Olupljeno čebulo razpolovimo in narežemo na tanke trakove. Timijan osmukamo.
V posodi segrejemo 2 žlici olja in čebulo stekleno opražimo. Dodamo narezano zeleno in pražimo 2 minuti. Potresemo s sladkorjem, karameliziramo in dolijemo rdeče vino. Zavremo, dolijemo še juho, dodamo timijanove lističe in omako kuhamo na srednji vročini 10 minut.
V loncu zavremo mleko, 250 ml vode, lovor in 1/2 žličke soli. Z metlico vmešamo koruzni zdrob, začinimo z muškatnim oreščkom in polento kuhamo na majhni vročini 10 do 15 minut. Pred serviranjem vanjo zamešamo parmezan.
V ponvi močno segrejemo preostalo olje, vanj položimo klobase in jih na hitro opečemo na obeh straneh. Nato vročino zmanjšamo, dolijemo belo vino in klobase pečemo 10 minut, vmes jih obrnemo.
Na ogrete krožnike naložimo kremno polento, pečeno klobaso in čebulno vinsko omako ter jo potresemo s peteršiljem.